Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Slovensko nikdy neuzná ilegálnu anexiu Krymu

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Jakub Kotian

Čas nezbaví Rusko zodpovednosti za svoje činy a ani medzinárodné spoločenstvo potreby venovať pozornosť Ukrajine, povedal Heger.

Bratislava/Kyjev 23. augusta (TASR) - Slovensko nikdy neuzná ilegálnu anexiu Krymu. Vyhlásil to v pondelok premiér Eduard Heger vo svojom vystúpení na úvod ustanovujúceho samitu Krymskej platformy v Kyjeve. Uvítal vznik platformy a sľúbil, že Slovensko sa v nej bude angažovať.

"Pred viac ako siedmimi rokmi Rusko porušilo medzinárodné právo a ilegálne anektovalo časť územia Ukrajiny. Čas nezbaví Rusko zodpovednosti za svoje činy a ani medzinárodné spoločenstvo potreby venovať pozornosť Ukrajine," povedal Heger.

"Krym je Ukrajina... Nikdy neuznáme zmeny hraníc prostredníctvom sily. Neuznáme ilegálnu anexiu Krymu a Ukrajinu plne podporujeme v diplomatickom úsilí o obnovu suverenity a územnej celistvosti," povedal slovenský premiér.

Heger ďalej uviedol, že sankcie voči Rusku ostanú, kým bude trvať okupácia Krymu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na úvod samitu prisľúbil, že urobí všetko, čo je v jeho silách, aby získal naspäť Krym, ktorý pred siedmimi rokmi anektovalo Rusko.

„Na to použijeme všetky možné politické, právne a predovšetkým diplomatické prostriedky," povedal podľa agentúry AP s tým, že Kyjev potrebuje "účinnú podporu na medzinárodnej úrovni".

V ukrajinskej metropole sa v pondelok koná ustanovujúci samit Krymskej platformy, ktorej hlavným cieľom je dosiahnuť návrat Krymu pod zvrchovanosť Kyjeva. Zúčastňujú sa na ňom vysokí predstavitelia zo 46 krajín a medzinárodných organizácií. Do Kyjeva pricestoval aj predseda Európskej rady Charles Michel.

Na úrovni hláv štátov a premiérov je zastúpené Lotyšsko, Litva, Estónsko, Poľsko, Slovensko, Rumunsko, Maďarsko, Moldavsko, Gruzínsko, Slovinsko, Chorvátsko, Švédsko a Fínsko. Prítomní sú aj zástupcovia NATO, Rady Európy a zoskupenia GUAM, ako aj podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Rusko sa na samite nezúčastňuje.

Ako píše AP, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil pondelňajší samit za „protiruské podujatie".

Očakáva sa, že lídri po skončení rokovania podpíšu spoločnú deklaráciu, potvrdzujúcu záväzok k podpore nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a vymedzujúcu rámec pre medzinárodnú politiku voči Krymu.

Samit sa koná v čase, keď si Ukrajina pripomína 30. výročie získania nezávislosti.

Rusko zabralo územie Krymského polostrova vo februári 2014 a v marci ho po spornom referende, ktoré Ukrajina ani západ neuznali, pričlenilo k svojmu územiu.