Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér E. Heger si uctil pamiatku martýrov Bielej légie

Na snímke sprava slovenský politik Ján Figeľ, predseda vlády SR Eduard Heger stoja počas spomienkového stretnutia pri hrobe martýrov Bielej légie, v Bratislave 20. februára 2022. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ich odkaz sa varovne ozýva v našej prítomnosti, ktorá sa zaplnila agresívnymi ľuďmi, popierajúcimi holokaust i pohŕdajúcimi slobodou a demokraciou, uviedol predseda vlády.

Bratislava 20. februára (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) si na Martinskom cintoríne v Bratislave uctil pamiatku martýrov Bielej légie. Trojica Albert Púčik, Anton Tunega a Eduard Tesár bola v roku 1951 popravená v bratislavskom Justičnom paláci za svoj odboj proti komunistom, informoval Heger na sociálnej sieti.

"Ich odkaz sa varovne ozýva v našej prítomnosti, ktorá sa zaplnila agresívnymi ľuďmi, popierajúcimi holokaust i pohŕdajúcimi slobodou a demokraciou. To sú tie hodnoty, za ktoré sa kedysi bojovalo i umieralo v žalároch gestapa či štátnej bezpečnosti. To sú tie hodnoty, pre ktoré dostali trest smrti členovia Bielej légie," zdôraznil Heger.

Ako ďalej uviedol, spoločnosť má na výber, či bude rozvíjať odkaz hrdinov, ktorí vzdorovali totalitám, alebo sa nechá viesť tými, ktorí si pád komunizmu v novembri 1989 ani nevšimli. "Všimli si až tie veľké možnosti rozkrádať verejný majetok a vysmievať sa demokracii. To oni zapadli do bahna korupcie a nesú politickú zodpovednosť za vraždu Roberta Remiáša a Jána a Martiny," podotkol.


Deštrukčné sily sa podľa jeho slov v súčasnosti cítia opäť na koni. "Zneužili pandémiu na svoje zištné politické ciele. Pracujú s dezinformáciami, vyvolávajú u ľudí imaginárny strach a neistotu. Nič im nie je sväté. Potrebujú sa stoj čo stoj dostať k moci a zastaviť nástup spravodlivosti. Dospeli do stavu, keď je im demokracia na príťaž, keď je im na príťaž EÚ i NATO," povedal.

Heger volá po spojení síl a mobilizácii demokraticky zmýšľajúcej verejnosti, "ktorá dokáže vdýchnuť život hodnotám slobody, spravodlivosti a rovnosti. Tým hodnotám, za ktoré Albert Púčik, Anton Tunega a Eduard Tesár položili život".