Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Premiér: Štáty, ktoré dokážu naplniť kritériá členstva v EÚ, sú vítané

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Heger podľa vlastných slov rozumie obavám niektorých štátov z urýchlenia prístupového procesu do Únie.

Bratislava 25. mája (TASR) - Štáty, ktoré chcú byť súčasťou Európskej únie a dokážu naplniť kritériá jej členstva, sú vítané. Bude to príležitosť pre celú Úniu. Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas diskusného panela s názvom Európska jednota v neusporiadanom svete vo švajčiarskom Davose.

Predseda vlády poukázal, že aj Slovensko v roku 1998 takmer "zmeškalo vlak" európskej integrácie. Vďaka pomoci od Európskej komisie sa však Slovensku podarilo dohnať dva roky a dobehnúť Česko, Poľsko a Maďarsko. Navrhuje, aby sa to isté urobilo teraz pre Ukrajinu.

Ukrajina je ochotná plniť kritériá pri vstupe do EÚ, nechce ich znižovať, ale potrebuje podľa Hegera pomoc. Ide aj o krajiny západného Balkánu, Gruzínsko a Moldavsko. "Pomáhajme týmto štátom a keď budú pripravené, môžu vstúpiť do Európskej únie," podotkol.

Heger podľa vlastných slov rozumie obavám niektorých štátov z urýchlenia prístupového procesu do Únie. "Ale aj krajiny, ktoré majú záujem vstúpiť do EÚ, musia pochopiť, že súčasťou EÚ sa môžu stať len vtedy, ak budú akceptovať naše pravidlá a kritériá," poznamenal.

Premiér sa zúčastnil v Davose Svetového ekonomického fóra, kde bola jednou z hlavných tém aj závislosť európskych štátov od ruskej ropy a zemného plynu. "Na príliš dlhý čas sme vymenili naše zásady za lacný plyn a ropu. Kompromisy s prezidentom Putinom spôsobili vojnu na Ukrajine a Ukrajinci teraz prelievajú vlastnú krv za naše hodnoty, aby sme my nemuseli," vyhlásil Heger.

V tejto súvislosti zdôraznil, že diverzifikácia zdrojov je kľúčová, ale ak má fungovať, musí ísť o jednotný postup celej Únie. "Musíme sa pozrieť na to, ako prispôsobiť plynovú a ropnú infraštruktúru tak, aby sme mali zabezpečené dodávky v potrebnej miere a za únosnú cenu," povedal premiér. Dodal, že musí byť tiež zabezpečený spoľahlivý dopravca surovín zo západu na východ.