Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér: Stretnutie koalície bude v sobotu v Bôriku

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) odpovedá na otázky novinárov po stretnutí predstaviteľov koalície, ktoré sa konalo vo vládnom hoteli Bôrik v Bratislave v piatok 12. augusta 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Predseda Sme rodina Boris Kollár uviedol, že stretnutie sa posunulo tak, aby ho stihol aj šéf SaS Richard Sulík po návrate z dovolenky a mohli sa stretnúť všetky štyri strany.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Ďalšie koaličné rokovanie o riešení vládnej krízy bude v sobotu (20. 8.) dopoludnia vo vládnom hoteli Bôrik. Zvoláva ho premiér Eduard Heger (OĽANO). Pre TASR to potvrdila hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

Strany SaS a Za ľudí už povedali, že na stretnutie prídu. Predseda Sme rodina Boris Kollár uviedol, že stretnutie sa posunulo tak, aby ho stihol aj šéf SaS Richard Sulík po návrate z dovolenky a mohli sa stretnúť všetky štyri strany.

SaS a OĽANO sa naďalej obviňujú pre postoj voči tzv. prorodinnému balíčku. SaS v stanovisku uviedla, že vetovať ho nebolo možné, a pripomenula, že líder OĽANO Igor Matovič aj verejne tvrdil, že balíček SaS vetovať nemôže, pretože je v súlade s programovým vyhlásením vlády. "Tvrdenie, že predseda SaS nevetoval prorodinný balíček preto, lebo sa obával, že nebude veto SaS akceptované, je úsmevné," uviedlo hnutie v stanovisku, ktoré zaslal mediálny tím OĽANO.

Hnutie tiež tvrdí, že vypovedanie koaličnej zmluvy a hrozba rozbitia vlády zo strany SaS prišli bez varovania pred hlasovaním o rodinnom balíčku.

SaS zároveň odmietla, že by v aktuálnej situácii šlo o osobný spor medzi Sulíkom a Matovičom. "Napriek všetkým urážkam a klamstvám, na ktoré už vyše roka nereagujem a nad ktoré som sa povzniesol, som navrhol Igorovi Matovičovi ešte minulý rok zakopať vojnovú sekeru. Ponúkol som mu spoluprácu a uistil som ho, že môže rátať s plnou podporou poslaneckého klubu," povedal v stanovisku SaS jej šéf Richard Sulík. Podpredseda strany a minister školstva Branislav Gröhling dodal, že namiesto toho, aby Matovič priznal svoje chyby a nechal dovládnuť štvorkoalíciu, "robí z toho osobný spor, prehlbuje vládnu krízu a je prilepený na stoličke".

Piatkové (12. 8.) stretnutie koalície vo vládnom hoteli Bôrik finálne riešenie neprinieslo. Predsedníctvo a poslanci OĽANO ešte predtým vyhlásili, že Matovič ostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od SaS. Liberáli zopakovali, že pokiaľ Matovič neodíde do konca augusta z vlády, ministri za SaS podajú demisiu. Premiér možnosť predčasných volieb nepripúšťa a apeluje na stabilitu. OĽANO i Za ľudí hovoria o potrebe zachovať štvorkoalíciu.