Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér ubezpečil SZPB, že môže počítať aj s jeho finančnou podporou

Na snímke premiér SR Robert Fico počas XVI. zjazdu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov 20. júna 2015 v Banskej Bystrici. Foto: TASR/Branislav Račko

Podľa neho má mimoriadne veľký význam najmä v dnešných časoch.

Banská Bystrica 20. júna (TASR) – Pre vládu SR je veľmi dôležitá spolupráca so Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov (SZPB), ktorý si zachoval jednotu a silný pocit zodpovednosti voči tým, ktorí bojovali za slobodu a mier. Delegátov na 16. zjazde SZPB v Banskej Bystrici o tom dnes ubezpečil premiér Robert Fico. Ako zdôraznil, organizácia vždy môže počítať s jeho podporou i finančnou, pokiaľ pôjde o organizovanie podujatí. Rovnako aj s podporou strany Smer-SD, či už bude vo vláde alebo v opozícii.

"Najväčší podiel na páde fašizmu a víťazstve v druhej svetovej vojne mala vtedajšia Červená armáda a národy Sovietskeho zväzu. Ja toto jednoducho odmietam prekrútiť," reagoval premiér v príhovore pred stovkou delegátov a vyslúžil si za to veľký potlesk.



"Chcem vás poprosiť, pozývajte mladých ľudí, síce budú na vás pozerať neveriacky, ale cez historické fakty im vysvetľujte, čo sa u nás dialo počas druhej svetovej vojny," povedal Fico. Podľa neho totiž mladá generácia vníma vojnu predovšetkým cez filmy typu "Zachráňte vojaka Ryana", ktoré však nehovoria o tom, čo sa dialo počas druhej svetovej vojny na našom území.



"Ja tie filmy nespochybňujem. Nikdy som nerobil a nebudem robiť rozdiely medzi mŕtvym americkým, anglickým alebo ruským vojakom, každý z nich si zaslúži rovnakú mieru úcty. Robte a vymýšľajte inovatívne spôsoby, ako dostať historické fakty k mladým ľuďom," dodal Fico.



"Veľmi som mal rád históriu a možno neviete, hlásil som sa pôvodne na archeológiu. Potom som chcel ísť za športového novinára a skončil som na právach, a pozrite, ako som dopadol," zažartoval premiér pred delegátmi.

Ako podčiarkol, váži si poslanie a prácu SZPB, podľa neho má mimoriadne veľký význam najmä v dnešných časoch.