Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Heger upozorňuje na dezinformácie: Nachádzame sa aj v hybridnej vojne

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR Pavol Zachar

Proruské účty na sociálnych sieťach chrlia dezinformácie, pretože nás potrebujú odradiť od pomoci Ukrajincom, uviedol premiér.

Bratislava 28. februára (TASR) - Podpora vojnových zločinov ruského prezidenta Vladimira Putina je za hranicou ľudskosti i zákona. Vyhlásil to premiér Eduard Heger (OĽANO). Na sociálnej sieti upozornil, že sa nachádzame aj v hybridnej vojne. V tejto súvislosti podľa neho koná aj polícia, ktorá sleduje činnosť dezinformátorov. Povzbudil občanov, aby si dávali pozor na zdroje, z ktorých zdieľajú informácie, prípadne nahlasovali podozrivé príspevky polícii.

"Proruské účty na sociálnych sieťach chrlia dezinformácie, pretože nás potrebujú odradiť od pomoci Ukrajincom. Vláda i polícia si v zápase o pravdu plnia domácu úlohu. Polícia Slovenskej republiky denne sleduje činnosť dezinformátorov a koná podľa Trestného zákona," napísal premiér na sociálnej sieti. Doplnil, že k k dispozícii je aj legislatíva, umožňujúca blokovať dezinformačné weby.

Polícia už na profile na sociálnej sieti Hoaxy a podvody upozornila na šírenie statusov o tom, že cez ukrajinskú hranicu majú prechádzať rôzni cudzinci, no nie Ukrajinci. Vysvetľujú, že na Ukrajine ostali uviaznutí nielen domáci, ale aj cudzinci, ktorí tam žili, pracovali, boli na dovolenke alebo študovali. "Pohyb osôb rôznych národností je pri úteku z vojnovej zóny úplne normálny," skonštatovali policajti.

Polícia preto v tejto súvislosti upozornila na viacero príspevkov šíriacich dezinformácie. Ako manipulatívny príspevok označila napríklad video poslanca Národnej rady (NR) SR Stanislava Mizíka (ĽSNS), ktoré bolo natočené na hraničnom priechode.