Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Premiér: Ústavná zmena je naplnením prvého kroku k predčasným voľbám

Na snímke vľavo predseda vlády SR dočasne poverený riadením Ministerstva financií (MF) SR Eduard Heger (OĽANO) počas 132. schôdze vlády SR v Bratislave v stredu 25. januára 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v stredu zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami.

Bratislava 25. januára (TASR) - Schválenie zmeny Ústavy SR vníma dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) ako naplnenie prvého kroku dohody o predčasných voľbách. Verí, že parlament zároveň čo najskôr určí aj termín ich konania. Konštatuje to na sociálnej sieti.

Najvyššou prioritou na zostávajúce mesiace do termínu predčasných volieb bude pre neho distribúcia pomoci v energetickej kríze. Pokračovať chce tiež v implementácii reforiem plánu obnovy. "Na Slovensko smerujú nebývalé investície, ktoré zvýšia kvalitu života v mnohých oblastiach od zdravotníctva, vzdelávania po infraštruktúru," pripomenul Heger.

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v stredu zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. Skrátiť volebné obdobie parlamentu bude možné uznesením, na ktorého schválenie bude potrebných aspoň 90 hlasov poslancov.

Poslanci rokovali o zmene ústavy potom, ako v závere minulého roka parlament vyslovil nedôveru Hegerovej vláde. Predstavitelia bývalej štvorkoalície sa už dohodli aj na možnom termíne predčasných volieb 30. septembra. Na skrátenie volebného obdobia parlamentu bolo však podľa nálezu Ústavného súdu SR potrebné upraviť ústavu, aby bol takýto krok ústavne konformný.