Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Uzavretie obrannej dohody s USA je zodpovedným krokom

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (uprostred) počas pracovných raňajok s premiérom Eduardom Hegerom (vpravo) a predsedom NR SR Borisom Kollárom (vľavo) v Bratislave 17. januára 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Túto zmluvu má podpísaných už 23 krajín,poukázal premiér.

Bratislava 17. januára (TASR) - Uzavretie obrannej dohody s USA je zodpovedným krokom k posilňovaniu európskej bezpečnostnej politiky, ale aj obranyschopnosti SR. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol po pondelkovom stretnutí s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina). Dodal, že na rokovanie prišiel s jasným cieľom otvorene podporiť podpis zmluvy.

"Túto zmluvu má podpísaných už 23 krajín. Majú ju všetky krajiny na východnej hranici podpísanú, vrátane Maďarska a Poľska, preto si myslím, že je to správny krok aj pre posilnenie našej obranyschopnosti," poukázal premiér.



Vláda SR v stredu (12. 1.) odsúhlasila uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA (DCA). Po podpise dokumentu ho musí ešte odobriť Národná rada SR. Potrebná je tiež ratifikácia prezidentkou. Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Predstavitelia vlády uviedli, že dohoda neohrozuje suverenitu a zvrchovanosť SR.