Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Premiér v pondelok vláde navrhne obmedziť pohyb osôb počas Veľkej noci

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po zasadnutí konzília odborníkov v nedeľu 5. apríla 2020 v Bratislave. Na pondelkovom (6. 4.) zasadnutí vlády navrhne premiér prijatie uznesenia obmedziť voľný pohyb osôb od 8. apríla do 13. apríla s výnimkou ciest do a zo zamestnania, nákupu, návštevy lekára, pobytu v prírode v rámci okresu, pohrebu príbuzného, starostlivosti o príbuzného či susedskej výpomoci. Premiér to oznámil v nedeľu po stretnutí s lekárskymi odborníkmi. Foto: TASR - Martin Baumann

Občanom sa poďakoval, že doterajšie opatrenia dodržiavajú.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na pondelkovom (6. 4.) zasadnutí vlády navrhne prijatie uznesenia obmedziť voľný pohyb osôb, a to od 8. apríla do 13. apríla, s výnimkou ciest do a zo zamestnania, nákupu, návštevy lekára, pobytu v prírode v rámci okresu, pohrebu príbuzného, starostlivosti o príbuzného či susedskej výpomoci. Predseda vlády to oznámil v nedeľu po stretnutí s lekárskymi odborníkmi.

"Bojíme sa, že by sme mohli škrtnúť zápalkou, ak by sme takéto rozhodnutie neprijali," komentoval Matovič s dôvetkom, že verí v to, že ak Slováci budú vidieť za takýmto rozhodnutím konzílium odborníkov, prijmú ho.

Občanom sa poďakoval, že doterajšie opatrenia dodržiavajú. Boj však podľa jeho slov ešte neskončil, hoci sa Slovensko s epidémiou nového koronavírusu v porovnaní s ostatnými krajinami zaraďuje do rebríčka najlepších opatrení. "Stav, ktorý sme dosiahli tým, že rešpektujeme opatrenia, že si uvedomujeme zodpovednosť, že sme spolupatriční, že ľudia si navzájom šili rúška, keď druhí si ich ušiť nemohol, nás doviedol na absolútnu špičku na svete," doplnil.



Bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská v tejto súvislosti vysvetlila, že návšteva seniorov je v období epidémie nového koronavírusu veľmi riskantná. Pripomenula dôležitosť nosenia rúšok. Možnosť pohybovať sa v okolí svojho bydliska, návšteva lekární, obchodov, cesta do práce by mala zostať zachovaná. Pobyt v prírode vysoko odporúča a hovorí, že je zdravý, no je potrebné sa vyvarovať styku s viacerými ľuďmi, teda aby do prírody šla len jedna rodina a aby sa viaceré rodiny nestretávali.



Premiér dodal, že nechce, aby sa v krajine zastavil život, no podľa jeho slov treba tiež myslieť najmä na seniorov. Zdôraznil však, že ohrození sú aj mladší ľudia. Dôvody na obmedzenie dopravy nateraz nevidí.

Technické záležitosti zákazu voľne sa pohybovať chce riešiť v pondelok. Komentoval však, že za nedodržiavanie zákazu by mali byť postihy. Dodržiavanie zákazu by podľa jeho slov mali kontrolovať zložky rezortov vnútra a obrany.