Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér E. Heger súhlasí s povinným očkovaním

Na snímke očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v rómskej osade v Trebišove 25. novembra 2021, foto z archívu. Foto: TASR - Roman Hanc

Slovenská vláda už prijala uznesenia na vypracovanie právnych analýz jednotlivých možností povinného očkovania.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) je za povinné očkovanie. "Smer je zadaný a ideme po ňom," uviedol. Reagoval tak na otázky, či bude toto riešenie presadzovať.

Premiér sa v stredu zúčastní na samite EÚ a krajín Východného partnerstva, ktorý má riešiť aj pandémiu nového koronavírusu. Nemyslí si však, že v otázke povinného očkovania padne aktuálne celoeurópske rozhodnutie či nariadenia.
Na snímke vpravo predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas rokovania výboru NR SR pre európske záležitosti 15. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovenská vláda už prijala uznesenia na vypracovanie právnych analýz jednotlivých možností povinného očkovania. Heger to vníma to ako signál, že partneri problematiku chápu a že táto cesta musí mať otvorené dvere.

Európsky samit sa bude okrem pandémie venovať aj situácii na Ukrajine a možnej eskalácii konfliktu s Ruskou federáciou. "Ukrajina je pre nás dôležitý partner," deklaroval predseda vlády a poukázal aj na rozbehnutú vzájomnú spoluprácu. Nevyhnutná je podľa neho aktuálne deeskalácia a riešenie situácie v rovine dialógov.

Čo sa týka situácie na poľských hraniciach a v Bielorusku poznamenal, že treba udržať sankcie voči Bielorusku. Podčiarkol potrebu koordinovaného postupu EÚ a boja za demokratické princípy. Občania Bieloruska o to podľa neho záujem majú.
Na snímke predsedníčka výboru Vladimíra Marcinková (klub SaS) počas rokovania výboru NR SR pre európske záležitosti 15. decembra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian

O potrebe jasného signálu Bielorusku hovorí aj šéfka výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (SaS). "Je neprijateľné, ako zákerne využíva Lukašenkov režim bezbranných ľudí, ktorých oklamal a účelovo navozil na poľské pohraničie," uviedla. SR musí podľa nej na samite preukázať solidaritu s členskými krajinami, ktoré čelia migračnému tlaku zinscenovanému bieloruským režimom, ale aj s obeťami tohto hybridného útoku. Dodala, že výbor prijal uznesenie, ktoré potvrdzuje správnosť a pokračovanie ekonomických sankcií voči Bielorusku.