Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Premiér verí, že reforma národných parkov v parlamente prejde

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Dano Veselský

Heger si želá, aby boli národné parky klenotmi Slovenska. Na plnohodnotných národných parkoch získajú podľa premiéra všetci.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) podporuje reformu národných parkov. Prevod pozemkov musí stáť na férovom odškodnení súkromných vlastníkov pôdy v národných parkoch a nových pracovných príležitostiach. Predseda vlády verí, že reforma nakoniec v parlamente prejde. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Heger zdôrazňuje, že na národných parkoch žiadna spoločnosť neprerába. "Ohľaduplné hospodárenie k prírode, zážitkový a ekologický turizmus nie sú žiadne vzdušné zámky, ale každodenná realita v civilizovaných krajinách sveta," podotkol predseda vlády. Dodal, že lesníci a ochranári sa musia v národných parkoch stať jedným tímom, ktorý bude prírodu spoločne chrániť a zároveň sa postará o ich šetrné obhospodarovanie.



Premiér si želá, aby boli národné parky klenotmi Slovenska. Musia sa preto výrazne zväčšiť územia, kde bude vládnuť príroda. Na plnohodnotných národných parkoch získajú podľa Hegera všetci. "Od stavu prírody závisí aj kvalita vodných zdrojov, vzduchu a našich životov. Človek je totiž súčasťou prírody, nestojí nad ňou, akurát má schopnosť zničiť ju," poznamenal. Ochrana prírody musí byť podľa neho osobným záujmom každého.

Reforma hovorí o presune pozemkov v národných parkoch pod envirorezort. Zabezpečiť sa tak má jednotná správa chránených území. Na zmenách však zatiaľ nie je dohoda ani v koalícii. Hnutie Sme rodina avizovalo, že reformu nepodporí. Výhrady voči forme, nie obsahu, majú aj ďalší koaliční poslanci. Pred samotným presunom pozemkov im chýba najmä zonácia. Reformu nepodporujú v predloženej forme ani predstavitelia opozície. Poslanci Národnej rady SR by mali rozhodnúť o posunutí reformy národných parkov do druhého čítania v závere aktuálnej schôdze.