Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiér víta, že EK odporučila udeliť Ukrajine aj Moldavsku štatút

Slovenský premiér Eduard Heger prichádza na dvojdňový mimoriadny summit prezidentov a premiérov krajín Európskej únie o vojne na Ukrajine a energetickej situácii v EÚ 30. mája 2022 v Bruseli. Foto: TASR/AP

Zároveň verí, že sa európski lídri počas budúcotýždňového samitu v Bruseli s týmto odporúčaním stotožnia.

Bratislava 17. júna (TASR) - Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) víta, že Európska komisia (EK) odporučila udeliť Ukrajine aj Moldavsku kandidátsky štatút. Pre TASR to uviedla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková.

"Ako Slovensko sme to presadzovali už v marci na samite vo Versailles a toto dnešné odporúčanie je výsledkom aj nášho niekoľkotýždňového úsilia," povedal Heger. Zároveň verí, že sa európski lídri počas budúcotýždňového samitu v Bruseli s týmto odporúčaním stotožnia.

Členovia EK v piatok pod vedením svojej predsedníčky Ursuly von der Leyenovej hlasovali za udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a Moldavsku. Gruzínsko musí podľa šéfky eurokomisie jasne potvrdiť svoje európske smerovanie a odhodlanie na reformy, preto EK navrhuje tejto krajine poskytnúť európsku perspektívu a v neskoršom posúdení sa vrátiť k rozhodnutiu, či si zaslúži aj kandidátsky štatút.