Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Dnes na vláde budeme diskutovať, čo s 2. pilierom

Na snímke zľava minister financií SR Peter Kažimír, premiér SR Robert Fico a minister vnútra SR Robert Kaliňák Foto: TASR/Martin Baumann

Minister práce Ján Richter vláde na túto tému ďalšie podrobnejšie informácie.

Bratislava 21. januára (TASR) - Vládny Smer-SD na dnešnom predsedníctve strany podľa premiéra Roberta Fica intenzívne diskutoval o aktuálnej situácii v 2. pilieri. V stredu (21.1.) poskytne minister práce Ján Richter vláde na túto tému ďalšie podrobnejšie informácie.

"Ako som už naznačil, budeme diskutovať o konkrétnych opatreniach, čo s tým robiť, ako chrániť ľudí," avizoval Fico na dnešnej tlačovej konferencii.

Pokračoval tak v kritike výšky prvých dôchodkov z 2. piliera, ktoré začali od 1. januára tohto roka sporiteľom ponúkať životné poisťovne. Ich úroveň podľa premiéra dokázala, že pravicová dôchodková reforma "úplne zlyhala".

"Keby sme napríklad neznížili odvody do 2. piliera, tak dnes tie straty sú dvojnásobné. Verím, že nájdeme také riešenie, ktoré túto obludnosť zmierni. Bolo potrebné vidieť a ukázať, že to, čo sme tvrdili od prvého dňa, bola absolútna pravda," dodal Fico.

S kritikou v uplynulých dňoch prišli aj viacerí opoziční poslanci. Vládu vyzvali, aby urýchlene novelizovala zákon o starobnom dôchodkovom sporení. Problémy však pripisujú najmä zmenám, ktoré v kapitalizačnom systéme počas predchádzajúcich rokov spravili dve Ficove vlády.

Samotné poisťovne kritiku odmietajú. "Poisťovne postupujú striktne podľa platnej legislatívy - zákona o poisťovníctve a zákona o dôchodkovom sporení. Iba na základe takéhoto postupu mohli získať povolenie od NBS," konštatovala generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) Jozefína Žáková.