Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

PREMIÉR: Vláda nebude ignorovať výsledky referenda v Gabčíkove

Predseda vlády SR Robert Fico, archívne foto Foto: TASR

Dodal, že vláda na neho musí zareagovať, aj keď si uvedomuje, že jeho výsledok by bol rovnaký v ktorejkoľvek inej časti Slovenska.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Vláda podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) rešpektuje a chápe výsledky nedávneho referenda v Gabčíkove. V ňom sa obyvatelia vyjadrili proti zriadeniu tábora v obci pre dočasných azylantov z Rakúska. "Nebudeme ho ignorovať," vyhlásil Fico počas dnešnej tlačovej konferencii.

Dodal, že vláda na neho musí zareagovať, aj keď si uvedomuje, že jeho výsledok by bol rovnaký v ktorejkoľvek inej časti Slovenska. "Ale asi sa zhodneme na tom, že nemôžeme povedať, že neurobíme vôbec nič, pokiaľ ide o krízu s migrantmi v Európe," poznamenal.

Premiér avizoval, že jeho kabinet pracuje na systéme mimoriadne tvrdých represívnych opatrení, ktoré budú garantovať všetkým občanom Slovenska, či už pri trvalom, alebo dočasnom pobyte azylantov, že nedôjde k žiadnemu zvýšenému riziku.

Vyzval, aby sa počkalo na to, či sa vôbec zrealizuje predmetná dohoda s Rakúskom a či sa žiadatelia o azyl dočasne umiestnia v Gabčíkove, alebo v inej časti krajiny. "To sú všetko témy, o ktorých budeme ešte určite hovoriť, ale keďže rozumieme tomu, čo ľudia v Gabčíkove povedali, je povinnosťou vlády, aby na toto referendum určitým spôsobom reagovala," zopakoval. Bližšie plány exekutívy v tomto smere však nekonkretizoval.

Rovnako tak nemá informácie o tom, kedy by dočasní rakúski azylanti mali prísť. "Tieto veci neboli ešte zďaleka rozhodnuté, ale určite budeme s rakúskou stranou hovoriť o bezpečnostných rizikách aj v kontexte referenda v Gabčíkove," uviedol.

Zároveň upozornil, že keď si vláda všimne akékoľvek malé porušenie pravidiel hry, tak títo ľudia musia okamžite opustiť Slovensko. "Nie sú a nikdy nebudú určení na trvalý pobyt na území SR," prízvukoval Fico.

Poznamenal, že ide o dobrovoľný príspevok Slovenska k riešeniu náporu migrantov v rámci EÚ. Naďalej trvá na tom, že jej migračná politika je zlá. Problém podľa premiéra treba riešiť na mieste jeho vzniku, teda v severnej Afrike.