Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Premiér: Vláda urobí opatrenia v súvislosti s Chemkom Strážske

Na archívnej snímke premiér SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Martin Baumann

Premiér poznamenal, že ak sa potvrdí, že odpad predstavuje vážne zdravotné riziko, platí jeho prísľub a vláda odpad zlikviduje na náklady štátu.

Bratislava 28. novembra (TASR) – Predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD) si myslí, že vláda ešte do volieb stihne urobiť opatrenia v súvislosti s nájdenými nebezpečnými látkami v areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske v okrese Michalovce. Uviedol to vo štvrtok po mimoriadnom rokovaní vlády v Bratislave.

"Ja som požiadal a priebežne som sa nechal informovať o tom, či sa podarilo vyhlásiť mimoriadnu situáciu tak, aby tie náklady mohol prevziať štát," poznamenal premiér. Ako doplnil, ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) ho informovala o tom, že sú pripravení konať.

Premiér poznamenal, že ak sa potvrdí, že odpad predstavuje vážne zdravotné riziko, platí jeho prísľub a vláda odpad zlikviduje na náklady štátu. Ako doplnil, situácia bola komplikovanejšia, pretože išlo o súkromné vlastníctvo a pozemky. "Myslím si však, že rozhodnutie a vykonanie týchto opatrení je schopná urobiť ešte táto vláda do volieb tak, ako sme to občanom sľúbili," uzavrel Pellegrini.

V areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske sa na jar našli v prevažne skorodovaných sudoch stovky ton toxického odpadu so zvyškami nebezpečných látok PCB, čo sú polychlórované bifenyly.