Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér: Voľba Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba

Na snímke dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR - Jakub Kotian

Žilinku zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora v decembri 2020.

Bratislava 20. januára (TASR) - Zvolenie Maroša Žilinku za generálneho prokurátora bola najväčšia chyba tejto koalície. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti. Urobil tak po tlačovej konferencii, na ktorej Žilinka oznámil zrušenie obvinenia voči poslancovi Národnej rady SR Martinovi B.

Žilinku zvolili za kandidáta na generálneho prokurátora v decembri 2020. Vo voľbe ho podporilo 132 poslancov zo 147 prítomných. Viacerí koaliční poslanci ho dlhodobo kritizujú.

Strana Za ľudí pripomenula, že Žilinku nevolila. Už vtedy boli podľa nej indície, že funkciu nebude vykonávať nestranne, objektívne a bez politických tlakov. "Naše obavy, ako aj obavy odbornej verejnosti sa potvrdili," vyhlásila šéfka strany Veronika Remišová. Dodala, že Žilinku do funkcie navrhlo hnutie Sme rodina. "O to citlivejšie je, ak paragraf 363 použije práve na oslobodenie poslanca Borguľu z hnutia Sme rodina," uviedla. Je podľa nej jasné, že exkluzivitu zrušených obvinení si vďaka tomuto paragrafu užívajú viacerí nominanti Sme rodina a "starého a nového Smeru".