Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Všetky požiadavky na lepšie zdravotníctvo budú v reforme

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Heger pripomenul, že okrem zlepšenia nemocničnej starostlivosti je v pláne aj reforma ambulantnej starostlivosti.

Bratislava 30. novembra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) víta ochotu hnutia Sme rodina podporiť reformu zdravotníctva, ak sa do nej zapracujú požiadavky regiónov a odbornej verejnosti. Deklaroval, že súčasťou reformy budú všetky požiadavky vrátane tých aktuálnych z memoranda za lepšie zdravotníctvo, ktoré reálne zlepšia kvalitu zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Heger upozornil, že niektoré vyjadrenia signatárov memoranda sa neopierajú o fakty. Ubezpečil, že urgentné príjmy sa rušiť nebudú, ale, naopak, ich dostupnosť sa zvýši. Ozrejmil tiež, že nedôjde k zrušeniu 11.000 lôžok. "Slovensko potrebuje lôžka pre následnú starostlivosť a dlhodobo chorých. Napríklad pre ľudí po mozgovej porážke, po ťažkej havárii či úraze na doliečovanie a podobne. Dáta pritom jasne ukazujú, že mimo pandémie sú lôžka málo obsadené, akútne nemocnice majú za normálnych okolností obložnosť iba 60 percent," uviedol.

Pripomenul tiež, že okrem zlepšenia nemocničnej starostlivosti je v pláne aj reforma ambulantnej starostlivosti. "Bez kvalitných a dostupných všeobecných lekárov a špecialistov nie je pozdvihnutie nášho zdravotníctva možné," skonštatoval s tým, že pre nových ambulantných lekárov sú v pláne obnovy pripravené motivačné príspevky na rozbeh v sume desať miliónov eur.