Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Premiér nevie, prečo sa hovorí, že M. Glváč má za niečo zodpovednosť

Minister obrany SR Martin Glváč. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Robert Fico zopakoval, že v kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby sa ani divá sviňa nevyzná.

Bratislava 25. mája (TASR) - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) nevie, prečo sa hovorí, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) nesie za niečo v kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby v rokoch 2006 až 2010 zodpovednosť, keď nebol v tom čase ministrom. Vyhlásil to v dnešnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy s tým, že ministrovi Glváčovi absolútne dôveruje.

"Ja dôverujem ministrovi, on svojim ľuďom. Ak zlyhajú, bude musieť prijať razantné rozhodnutia," podotkol premiér. Či aj voči sebe, nepovedal. Fico tiež potvrdil, že má od Glváča informáciu, že prebehlo interné vyšetrovanie, nedošlo k žiadnemu tunelovaniu a objekty, ktoré mali byť pod cenu predané, sú naďalej na 80 či 90 percent v službách Vojenského spravodajstva. "Dokonca niektoré veci sa vôbec nestali," povedal na margo obsahu správy o údajnom tunelovaní, ktorá pred časom unikla do médií.

Fico zopakoval, že v celej tejto kauze sa ani divá sviňa nevyzná. "Je veľmi nebezpečné, ak bývalí pracovníci tajných služieb spochybňujú spravodajské služby z čisto osobných dôvodov len preto, že tam nie sú a chcú robiť zle. Ak má niekto pocit, že tajná služba je obchod s potravinami, do ktorého prídete a vyberiete si, čo potrebujete, je to mylná predstava. To, čo urobili niektorí bývalí dôstojníci, spôsobilo, že prídeme o niekoľko nehnuteľností (dekonšpirovaných, pozn. TASR)," upozornil premiér.

Šéf exekutívy dal aj preto Glváčovi pokyn, aby poskytol maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní. "Nechajme príslušné orgány, aby sa na to pozreli," vyzval. Na otázku, či sa dá vyšetrovaniu veriť, ak na čele Vojenského spravodajstva stojí Ľubomír Skuhra, ktorý je podľa dokumentov spolupodozrivý z tunelovania, premiér odvetil, že nepozná všetky detaily. "Nemôžem o tých veciach hovoriť," deklaroval. Fico tvrdí, že dôveryhodnosť slovenských spravodajských služieb v Európe a vo svete je vysoká a nemôžeme ju naštrbiť len preto, že "tu máme niekoľko neukojených bývalých dôstojníkov či politikov".