Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Premiér vyzval ľudí nad 50 rokov na očkovanie proti ochoreniu COVID-19

Na snímke uprostred premiér SR Eduard Heger, vpravo minister financií SR Igor Matovič (obaja OĽaNO) a vpravo minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO), foto z archívu. Foto: TASR – Martin Baumann

Na Slovensku je zaočkovaných treťou dávkou proti COVID-19 je už viac ako 66.000 ľudí, infoťrmoval o tom minister zdravotníctva V. Lengvarský.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval ľudí nad 50 rokov na očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Nezaočkovaní ľudia končia v nemocniciach najviac a očkovanie je preukázateľne najväčšia ochrana pred nakazením, poukázal.

"Okres sa farbí na základe infikovaných občanov žijúcich v danom okrese. Nezafarbí sa na červeno alebo na bordovo na základe toho, čo robíme my v Bratislave, ale koľko pozitívnych je v okrese," poznamenal Heger s tým, že ak sa zaočkuje pár desiatok ľudí, môžu zabrániť tomu, aby sa ich okres zafarbil načierno. Ako príklad uviedol Bratislavu, kde je vysoká zaočkovanosť, a tak sa nikdy nedostane do čiernej farby, kde sú najprísnejšie pravidlá.
Na snímke očkovacie miesto Bratislavského samosprávneho kraja v nákupnom centre, v ktorom sa ľudia môžu zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 bez registrácie 16. októbra 2021 v Bratislave, foto z archívu.
Foto: TASR Pavol Zachar

Dodržiavanie pravidiel v okresoch zo strany obyvateľov je podľa predsedu vlády kľúčové. Situáciu prirovnal ku križovatke, kde na každom semafore nemôže byť policajt, pretože dodržiavanie pravidiel je o zodpovednosti každého človeka. "Keď prejdete na červenú, riskujete, že ten, kto má zelenú, vás veľmi škaredo napáli a môžete skončiť v nemocnici. Je to veľmi podobné s covidom," poznamenal Heger.

Zároveň uviedol, že v súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou sa vláda zatiaľ nezaoberá príspevkom pre podnikateľov na nájomné. Nerokuje sa ani o núdzovom stave, momentálne je to podľa Hegera "mimo mísu".

Lengvarský: Zaočkovaných treťou dávkou proti COVID-19 je už viac ako 66.000 ľudí


Na Slovensku podali od 19. do 26. októbra tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v 66.304 prípadoch. V čakárni na túto dávku vakcíny je v súčasnosti 8822 osôb. Očkuje sa v 98 miestach, z nich sedem je veľkokapacitných očkovacích centier, 16 polikliník a 75 nemocníc. V stredu to po rokovaní vlády oznámil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

"Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) zaslalo v priebehu posledných hodín viac ako 100.000 pozývacích SMS správ na očkovanie treťou dávkou vakcíny," povedala pre TASR hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá s tým, že k strede evidujú viac ako 23.000 osôb, ktorým bola podaná práve táto dávka vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Pri očkovaní treťou dávkou chce rezort zdravotníctva uprednostniť vyššie ročníky. Lengvarský povedal, že chcú poznať záujem ľudí, čo ministerstvu pomôže kapacitne sa pripraviť na očkovanie treťou dávkou nižších ročníkov. Systém by mal byť podľa šéfa rezortu zdravotníctva nastavený tak, aby sa všetci záujemcovia mohli zaočkovať čím skôr.

Výjazdové tímy vyšli 16-krát do ohnísk spolu s intervenčným tímom Ministerstva zdravotníctva SR. Vypomáha aj 142 profesionálnych vojakov, z nich 91 je v nemocniciach a 51 je v regionálnych úradoch verejného zdravotníctva.