Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Premiér žartuje, alebo mu pripravili zlé podklady, tvrdí D. Krajcer

Daniel Krajcer Foto: TASR/Martin Baumann

Reálne hrozilo, že môže dôjsť k prepadnutiu finančných prostriedkov, čo by bola nie len obrovská škoda, ale predovšetkým aj veľká hanba Slovenskej republiky, vyhlásil dnes predseda vlády.

Bratislava 23. októbra (TASR) - Premier Róbert Fico (Smer-SD) ohľadom čerpania eurofondov na digitalizáciiu kultúrneho dedičstva bud žartuje, alebo mu pripravili zlé podklady. Týmito slovami reagoval exminister kultúry Daniel Krajcer (SaS) na dnešnú výčitku Roberta Fica, že z dvesto miliónov eur určených na digitalizáciu nevyčerpal ani euro a hrozilo, že peniaze prepadnú.

"V apríli bol stav čerpania, pokiaľ ide o týchto dvesto miliónov eur, nula. Za dvadsať mesiacov predchádzajúcej vlády minister nepohol s čerpaním finančných prostriedkov z európskych fondov a reálne hrozilo, že môže dôjsť k prepadnutiu finančných prostriedkov, čo by bola nie len obrovská škoda, ale predovšetkým aj veľká hanba Slovenskej republiky," vyhlásil dnes predseda vlády.

"Opak je pravdou. Po mojom nástupe sme celý projekt digitalizácie kultúrneho dedičstva otočili doslova z hlavy na nohy a zachránili tak pre slovenskú kultúru vyše 200 miliónov eur," kontruje Krajcer. "Pôvodne nastavený projekt by nám totiž Brusel nepreplatil. Aj tohtoročné čerpanie finančných prostriedkov je možné len preto, že sme projekty zverili do kompetencie jedinym oprávneným žiadateľom, ktorými sú organizácie v pôsobnosti Ministerstva kultúry," vyhlásil Krajcer.

"Mám návrh. Ponúkam pánovi Ficovi a ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi akýkoľvek typ odbornej, či mediálnej polemiky a nech si názor vytvorí verejnosť sama. Môžu si zobrať cely tím poradcov, ja som pripravený kedykoľvek," uzavrel Krajcer.

Podľa premiéra nebolo z 200-miliónovej sumy určenej na digitalizáciu kultúrneho dedičstva k aprílu tohto roka vyčerpané ani euro a hrozilo, že peniaze prepadnú.

Za posledných šesť mesiacov sa však podarilo dosiahnuť, že plán čerpania pre tento rok bude dodržaný alebo mierne prekročený, vyčerpať by sa malo približne 37 miliónov eur.

Šéf rezortu kultúry Marek Maďarič predsedu vlády doplnil slovami, že v tejto chvíli je na digitalizáciu vyčerpaných približne 14 miliónov eur a do konca roka by sa malo vyčerpať 37 miliónov. Dodal, že sa podarilo prekonať kritickú hranicu, kedy sa mohlo špekulovať o tom, či "sme, alebo nie sme schopní čerpať prostriedky".