Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér zvolal o situácii na Ukrajine mimoriadnu bezpečnostnú radu

Na archívnej snímke slovenský premiér Eduard Heger v Bruseli 22. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Napätie medzi Ruskom a krajinami západného bloku v posledných týždňoch vzrástlo.

Bratislava 25. januára (TASR) - O situácii na Ukrajine bude v utorok popoludní rokovať Bezpečnostná rada SR. Premiér Eduard Heger (OĽANO) zvolal jej mimoriadne rokovanie. Hlavnou témou bude situácia na Ukrajine. TASR o tom informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Napätie medzi Ruskom a krajinami západného bloku v posledných týždňoch vzrástlo v súvislosti s presunmi ruských jednotiek k hraniciam Ukrajiny. Moskva však akékoľvek tvrdenia o plánovaní invázie na Ukrajinu odmieta.

Koaličná SaS ešte pred rokovaním rady deklarovala podporu diplomatickému riešeniu situácie na Ukrajine. SR podľa strany musí vyslať jasný signál, že stojí na strane Ukrajiny a mierových princípov. Cestu k deeskalácii vidí v dodržiavaní medzinárodného práva a základov bezpečnostnej architektúry Európy.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v pondelok (24. 1.) označil situáciu za vážnu. Po zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci povedal, že Rusko položilo na stôl niekoľko požiadaviek, ktoré adresuje predovšetkým NATO a Spojeným štátom.