Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Premiér je pripravený podpísať memorandum s lekárskymi odborármi

Na snímke v popredí chrbtom zľava premiér SR Eduard Heger (OĽANO), podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽANO) a v pozadí sprava predseda Základnej odborovej organizácie Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Detskom kardiocentre – NÚSCH, a.s., Bratislava Ján Sýkora, podpredseda LOZ UNB Kramáre Zoltán Jány, predseda LOZ Peter Visolajský a právny zástupca LOZ Anton Chromík diskutujú počas stretnutia v Bratislave v utorok 15. novembra 2022. Foto: TASR - Úrad vlády SR

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) je pripravený podpísať memorandum s lekárskymi odborármi. Chce, aby lekári výpovede stiahli. Vyhlásil to na utorkovej tlačovej konferencii po rokovaní so zástupcami Lekárskeho odborové združenia (LOZ).

"Táto vláda jednoznačne pracuje na tom, aby zdravotníctvo bolo pozdvihnuté. Kiežby sme mali viacej možností, viacej zdrojov a kiežby sme mali východiskový stav lepší, ako sme mali. Robíme maximum, čo sa dá," skonštatoval.

Heger zároveň odmietol, že zrušil pondelkové (14. 11.) stretnutie s lekárskymi odborármi. "Ja keď si stretnutie dohodnem, tak je. Ja som na pondelok nemal dohodnuté stretnutie s lekárskymi odborovými zväzmi. Ja by som určite žiadne takéto stretnutie nerušil," podotkol.

Šéf rezortu financií Igor Matovič (OĽANO) v tejto súvislosti podotkol, že podľa neho ide najmä o financie. "Do týchto rokovaní vstupujem za ministerstvo financií s čistým svedomím," povedal. V tejto súvislosti pripomenul, že súčasná vláda zvýšila zdravotníkom platy a zaviedla príplatky za odpracované roky.

Utorkové rokovanie na Úrade vlády SR zvolal Heger. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský po ňom vyhlásil, že chcú urobiť všetko preto, aby k dohode došlo ešte tento týždeň. O aktuálnej situácii v zdravotníctve v pondelok rokovala aj koaličná rada.

Začiatkom októbra malo podať hromadné výpovede vyše 2100 lekárov z 31 slovenských nemocníc. Lekárski odborári výpovede vysvetlili nesúhlasom s aktuálnymi podmienkami v systéme. V tejto súvislosti zvolali na štvrtok protestné zhromaždenie za záchranu zdravotníctva.

SLK si želá, aby vláda a LOZ dospeli k spoločnému odsúhlaseniu textu memoranda


Slovenská lekárska komora (SLK) si želá, aby vláda SR a Lekárske odborové združenie (LOZ) dospeli k spoločnému odsúhlaseniu textu memoranda. Vyhlásil to jej prezident Pavel Oravec na utorkovej tlačovej konferencii.

"SLK by si tiež želala, aby sa body memoranda na ďalšie riešenie jasne rozčlenili podľa kompetencií zúčastnených organizácií. Aby sa už pri terajšom rokovaní Národnej rady SR realizovali tie požadované body memoranda, ktoré si vyžadujú legislatívne zmeny, ako novelizácie zákonov a podobne. Aby sa stručne v prípade bodov, ktoré sa nedajú realizovať okamžite, uviedol presný termín realizácie a zodpovedného za realizáciu," priblížil.

Komora tiež chce, aby sa zvýšil štátny rozpočet v kapitole zdravotníctvo na budúci rok. Rovnako si želá, aby sa otázka vzdelávania presunula na riešenie aj do kompetencií SLK, Slovenskej lekárskej spoločnosti, lekárskych fakúlt, ministerstva školstva a rezortu zdravotníctva. Žiada tiež, aby sa v decembri začali alebo zintenzívnili rokovania o riešení ďalších problémov v zdravotníctve, a to za účasti všetkých kompetentných organizácií a osôb.

Oravec v tejto súvislosti pripomenul, že SLK sleduje vývoj situácie v slovenskom zdravotníctve. Opakovane podľa jeho slov poukazovala na problémy a predstavovala ich riešenia. "Trpezlivo sme sa snažili rokovať o našich návrhoch, najpozitívnejšie sa k nim postavilo ministerstvo zdravotníctva. Niekde sme už spoločne vykročili na správnu cestu," dodal.

Premiér zvolal rokovanie s lekárskymi odborármi na úrade vlády


Premiér Eduard Heger (OĽANO) zvolal v utorok na Úrade vlády SR v Bratislave rokovanie so zástupcami Lekárskeho odborového združenia (LOZ). Informoval o tom na sociálnej sieti s tým, že rokovanie má pokračovať aj v stredu (16. 11.).

"Zdravotnícky personál v minulosti nemal partnera na rokovanie, ktorému by záležalo na pacientoch a dôstojných podmienkach zamestnancov nemocníc. Táto vláda takou oporou je," skonštatoval. V tejto súvislosti poukázal, že presadili viacero reforiem, investície do výstavby a rekonštrukcie nemocníc či navýšenie miezd.

O aktuálnej situácii v zdravotníctve v pondelok (14. 11.) rokovala aj koaličná rada. Zaoberať sa okrem iného mala čerpaním z plánu obnovy či memorandom s lekármi.