Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Premiéra majú odvolávať v piatok, predtým nastúpia v pléne náhradníci

Na archívnej snímke predseda vády SR Peter Pellegrini. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tento týždeň sa má zísť aj Koaličná rada.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) má podľa informácií TASR čeliť odvolávaniu v parlamente v piatok 6. septembra. Odvolávaniu má predchádzať schôdza Národnej rady, na ktorej sa ujmú mandátov noví poslanci, nahrádzajúci tých, čo odišli do europarlamentu. Tento týždeň sa má zísť aj Koaličná rada.

Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi podala opozícia, dôvodom je, že predseda vlády neodvolal Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti. Jej odchod opozícia žiada pre jej údajné kontakty s Marianom K. obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

Iniciovanie schôdze podporilo 32 opozičných poslancov z klubu OĽaNO, SaS, Sme rodina a niekoľko nezaradených zákonodarcov. OĽaNO premiéra na odvolanie Jankovskej vyzývalo, organizovalo aj protest pred sídlom ministerstva spravodlivosti.

Premiér vníma Matovičove iniciatívy ako snahu prekryť jeho zlyhania z minulosti, keď sa stretával s podnikateľom Marianom K. Pellegrini opakovane vyhlásil, že pokiaľ sa potvrdia podozrenia týkajúce sa Jankovskej, požiada ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby navrhol jej odvolanie. Podľa vlastných slov chce konať až po tom, čo bude mať v rukách relevantné informácie.

Smer-SD sa za svojho premiéra postavil, návrh na jeho odvolanie považuje predseda Smeru-SD Robert Fico za neopodstatnený, účelový a smiešny. Premiéra a vládu bude strana podľa Ficových slov brániť všetkými dostupnými prostriedkami.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vykonala u Jankovskej zaisťovacie úkony, štátna tajomníčka jej odovzdala mobilný telefón. Podľa medializovaných informácií mala Jankovská údajne intenzívne komunikovať s Marianom K. Jankovská komunikáciu poprela a tvrdí, že sa s ním nestretla.

Podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej je zotrvanie Jankovskej vo funkcii neobhájiteľné. Minister spravodlivosti po potvrdení väzieb na Mariana K. podá návrh na odvolanie Jankovskej. V prípade, ak by strana Smer-SD, ktorá ju do funkcie nominovala, trvala na jej zotrvaní v pozícii, zváži Gál demisiu.