Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Premiéri V4 budú rokovať o rozpočte EÚ, otváraní hraníc i migrácii

Predseda vlády SR Igor Matovič (vľavo) a český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Stretnutie sa koná v rámci českého predsedníctva vo V4 a budú ho sprevádzať protiepidemiologické opatrenia.

Bratislava 11. júna (TASR) - Premiéri krajín Vyšehradskej štvorky (V4) sa vo štvrtok stretnú na zámku Lednice. Slovenskú republiku zastupuje premiér Igor Matovič, informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Stretnutie sa koná v rámci českého predsedníctva vo V4 a budú ho sprevádzať protiepidemiologické opatrenia.

Počas štvrtkového summitu premiéri absolvujú dve pracovné rokovania. Hlavnou témou prvého z nich bude koordinácia krajín V4 pred júnovým zasadaním Európskej rady. Premiéri budú diskutovať o viacročnom finančnom rámci Európskej únie na roky 2021 - 2027, fonde na obnovu, ktorý má členským krajinám EÚ pomôcť opätovne naštartovať ekonomiky postihnuté pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Na druhom rokovaní sa šéfovia vlád budú venovať opätovnému otváraniu štátnych hraníc, obnove turistického ruchu, situácii v súvislosti s migráciou i ďalším aktuálnym európskym otázkam.

Matovič a český premiér Andrej Babiš po minulotýždňovom (3.6.) spoločnom rokovaní v Prahe potvrdili, že predsedovia vlád chcú na rokovaní 11. júna v Lednici dospieť k spoločnému stanovisku k návrhu prerozdeľovania prostriedkov v rámci fondu obnovy. Ten má byť súčasťou viacročného finančného rámca Európskej únie (EÚ).

Premiéri krajín V4 sa naposledy osobne stretli 4. marca v Prahe. Slovensko vtedy zastupoval premiér Peter Pellegrini.

Vládu Igora Matoviča prezidentka SR Zuzana Čaputová oficiálne vymenovala 21. marca. Premiér Matovič svoju prvú oficiálnu zahraničnú cestu uskutočnil minulý týždeň v Českej republike.

Osobitný spravodajca TASR Erik Rédli