Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér: Nerezignujme na demokratické hodnoty a túžbu po slobode

Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas spomienkového podujatia pri príležitosti 75. výročia vypálenia obce nacistickými jednotkami, 19. januára 2020 v obci Ostrý Grúň. Foto: TASR

Ako ďalej uviedol vo svojom príhovore, je dôležité odolať pokušeniu rýchlych a vábivých sľubov, ktoré nie sú žiadnymi skutočnými riešeniami našich spoločných problémov.

Ostrý Grúň/Kľak 19. januára (TASR) - Žijeme v čase, keď fašistické myšlienky opäť ožívajú a hľadajú si svoje plazivé cesty k ľuďom. Preto je dôležité nerezignovať na demokratické hodnoty a túžbu našich predkov po slobode. Počas nedeľného spomienkového podujatia pri príležitosti 75. výročia vypálenia obcí Ostrý Grúň a Kľak v okrese Žarnovica nacistickými jednotkami, to vyhlásil premiér Peter Pellegrini.

Ako ďalej uviedol vo svojom príhovore počas stretnutia, na ktorom sa zúčastnili stovky ľudí, je dôležité odolať pokušeniu rýchlych a vábivých sľubov, ktoré nie sú žiadnymi skutočnými riešeniami našich spoločných problémov. Naopak, tie dosiahneme len v spolupráci v národnom zmierení a vzájomnej tolerancii.

"Som veľmi rád, že spolu s pani prezidentkou tu dnes spoločne vysielame jasný signál, že urobíme všetko pre to, aby sme spoločnosť viedli k tomu, aby sa takáto zvrátená ideológia, ktorá bola počiatkom týchto tragických udalostí, nikdy na Slovensku nedostala k moci a tieto udalosti sa nemohli nikdy zopakovať," skonštatoval premiér.

Pellegrini vyhlásil, že v roku, keď si pripomíname 75. výročie ukončenia 2. svetovej vojny, chcú spustiť veľký celoslovenský projekt obnovy všetkých vojnových hrobov a pamätníkov vo všetkých obciach a mestách, a tiež miestach, kde boli ťažké boje. V najbližších dňoch sa preto chce stretnúť s predstaviteľmi Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a s ministerkou vnútra.

"Náklady očakávam rádovo v státisícoch. Vláda počas výjazdových rokovaní na sklonku minulého roka už na východe Slovenska pravidelne vyčleňovala peniaze na obnovu pamätníkov, ale chcem, aby to neboli len čiastkové lokálne rozhodnutia, ale aby to bol vládou prijatý národný program obnovy všetkých týchto pamätných miest, pretože je to našou povinnosťou a myslím si, že to aj patrí k prejavu jednej vyspelej demokratickej spoločnosti, uctiť si a pamätať tých, ktorí bojovali a padli za našu slobodu," dodal premiér.

Obce Ostrý Grúň a Kľak si dnes pripomenuli udalosti spred 75 rokov. Nacistické jednotky SS spolu so slovenskými prisluhovačmi postrieľali 21. januára 1945 v oboch dedinách spolu 148 obyvateľov. Mala to byť odplata za pomoc partizánom. Toto hnutie odporu malo totiž práve v tejto časti Slovenska silné zázemie.