Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Premiér: V sobotu sa otestovalo vyše 1,3 milióna ľudí

Na snímke zľava minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19, 24. januára 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

V sobotu v rámci testovania bolo v odberných miestach viac ako 20.000 členov odberných tímov.

Bratislava 24. januára (TASR) - Počas sobotného (23. 1.) celoplošného skríningu sa na Slovensku vykonalo 1.303.949 testov. Z nich bolo pozitívnych 9979, čo predstavuje 0,77-percentnú pozitivitu. V nedeľu o tom počas tlačovej konferencie informoval predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) dodal, že počas dňa bolo otvorených 3791 odberných miest. Poznamenal, že situácia je pokojná, o testovanie je záujem.

"Som rád, že sa ľudia zapojili, prišli a že si uvedomujú dôležitosť tohto projektu pre nás všetkých. Doteraz je to slušný výsledok," uviedol Matovič. Na margo počtov uviedol, že každé číslo medzi 1,5 až tromi miliónmi otestovaných je "dobré číslo". V súvislosti so sobotnými výsledkami označil za najväčšieho rekordéra, čo sa miery pozitivity týka, okres Revúca.



Zároveň sa premiér poďakoval všetkým, ktorí pridali ruku k dielu a zabezpečili, aby skríningové testovanie malo plynulý priebeh. "Som rád, že sa spoločnosť zomkla v boji s pandémiou," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Cieľom skríningového testovania podľa Krajčího bolo identifikovať ohniská, teda lepšie regióny od horších.

V sobotu v rámci testovania bolo v odberných miestach viac ako 20.000 členov odberných tímov. V teréne bolo 2472 vojakov, vyše 1500 policajtov a takmer 400 pracovníkov okresných úradov. Mikulec uviedol, že situácia je na odberných miestach aj počas nedele pokojná. Počas soboty zároveň nezaznamenali nejaké väčšie incidenty. Krajčí uviedol, že o týždeň bude testovanie pokračovať v polovici okresov s najhoršími výsledkami. Percentuálny podiel pozitívnych zo všetkých dní skríningového testovania môže byť podľa šéfa rezortu zdravotníctva vyššie ako jedno percento. V sobotu bolo pozitívnych 0,77 percenta účastníkov, v predchádzajúcich dňoch bolo číslo výrazne vyššie, dodal Krajčí.