Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Premiér:Všetky želania lekárskych odborov nie je možné uspokojiť naraz

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO) počas 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Zopakoval, že na výpovede lekárov nevidí dôvod.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Všetky želania lekárskych odborov nie je možné uspokojiť naraz. Na sociálnej sieti to skonštatoval premiér Eduard Heger (OĽANO). Šéf odborárov Peter Visolajský v auguste kritizoval, že sa viacero z ich požiadaviek nesplnilo a avizoval hromadné výpovede lekárov.

"Prežívame ťažké časy. Stále sa spamätávame z pandémie, Európa čelí energetickej kríze a náš bezprostredný sused je vo vojne. Nemôžeme všetky túžby a želania lekárskych odborov uspokojiť naraz. Jednoducho to nie je možné," spresnil premiér.

Zopakoval, že na výpovede lekárov nevidí dôvod. "Ak lekári neodišli od pacienta doteraz a dokázali zniesť dlhé roky tolerovaný úpadok systému zdravotníctva, tak teraz k tomu nie je vecný dôvod," doplnil.

Súčasná vláda podľa neho urobila za posledných desať rokov pre zdravotníkov najviac. "Historické zvyšovanie platov je realita od začiatku budúceho roka a aj prostredníctvom Plán obnovy a odolnosti SR zlepšíme podmienky pacientom aj personálu," dodal.

Vláda v stredu (21. 9.) schválila návrh na zvýšenie platov zdravotníkov. Okrem avizovaného zvyšovania miezd lekárov a sestier rieši aj platy ostatných zdravotníkov v ústavných zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Okrem zvyšovania platových koeficientov sa majú pri mzdách zohľadňovať aj roky praxe.

Visolajský v auguste vyzval lekárov na podanie výpovedí. Urobil tak po rokovaní na Úrade vlády SR k platom zdravotníkov. Reagoval, že samotné zvýšenie miezd problém v zdravotníctve nevyrieši. Poukázal na potrebu splnenia ich ďalších požiadaviek, ako napríklad nastolenie poriadku vo financovaní nemocníc či zavedenie systému DRG.