Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zmluvu na prenájom letových hodín na Gripeny podpíše až nový minister

Na snímke minister obrany Martin Glváč, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Minister obrany Martin Glváč necháva na rozhodnutí nového šéfa rezortu, či zmluvu podpíše. Ak by sa tak stalo, prvé stíhačky by na Slovensko prišli v roku 2019.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Minister obrany Martin Glváč už má na stole ponuku na prenájom letových hodín na švédske stíhačky Gripen, ktorá vyhovuje podmienkam slovenskej strany. Necháva však na rozhodnutí nového šéfa rezortu, či zmluvu podpíše. Ak by sa tak stalo, prvé stíhačky by na Slovensko prišli v roku 2019.

Glváč v rozhovore pre TASR potvrdil, že základné rokovania so švédskou stranou sú ukončené a legislatívne a finančné detaily majú byť uzavreté v najbližších mesiacoch. "Máme aj ponuku na stole, máme cenové kalkulácie. Dostali sme sa k tomu, čo sme potrebovali, na čo mám mandát a to je prenájom letových hodín," uviedol minister. Podpis zmluvy však necháva na nového ministra obrany. "Politická kultúra nám velí, keďže ide o zásadné rozhodnutie, že keď bude všetko doladené, necháme to pekne pripravené, zviazané pre novú vládu, ktorá vzíde z marcových volieb. A nová vláda musí rozhodnúť, či áno, alebo nie," dodal šéf rezortu obrany.

Ministerstvo zároveň predĺžilo abonentnú zmluvu, prostredníctvom ktorej zabezpečuje prevádzku súčasných stíhačiek Mig-29, a to na obdobie ďalších troch rokov s možnosťou skrátenia o jeden rok. Údržba súčasných stíhačiek je tak podľa slov ministra zabezpečená do roku 2019. Abonent mal pôvodne skončiť v budúcom roku.

Slovensko chce prenájom na 1200 letových hodín ročne. Podľa Glváča ide o dostatočný počet. "Je to ideálny stav vzdušných síl podľa predpisov NATO," dodal. V minulosti sa podľa jeho slov do nalietaných hodín zaratúvalo aj to, keď išli piloti po oprave vyskúšať stíhačku. "To naozaj nebolo reálne cvičenie a reálny let. Ale skúšali, že či to teda v rámci abonentu dobre opravili a zarátali každý vzlet, každú minútu," dodal Glváč.

Zmluva počíta s tým, že Slovensko si prenajme od Švédov letové hodiny na 10 rokov plus dva. Gripeny, ktoré by po podpise zmluvy prišli do výzbroje slovenskej armády, budú najnovšie typy týchto lietadiel.

Vláda poverila ministra obrany Martina Glváča, aby začal rokovania so Švédskom o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen v marci tohto roka.