Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Intelektovo nadané deti je možné prihlásiť do logickej olympiády

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Logická olympiáda patrí medzi projekty celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

Prešov 17. decembra (TASR) - Organizátori logickej olympiády intelektovo nadaných detí spustili registráciu. Ide o súťaž mimoriadne nadaných žiakov do 15 rokov, ktorí navštevujú základné školy a osemročné gymnáziá. K registrácii, ktorá potrvá do 30. januára 2024, je potrebné vyplniť elektronický formulár zverejnený na webstránke www.logickaolympiada.sk. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovskej univerzity (PU) v Prešove Anna Polačková.

"Súťaž sa začína školskými kolami v dvoch súťažných kategóriách. Prvá je určená pre intelektovo nadaných žiakov prvého až štvrtého ročníka základných škôl. Druhá pre intelektovo nadaných žiakov piateho až deviateho ročníka základných škôl a osemročných gymnázií, žiakov do 15 rokov. Školské kolá logickej olympiády sa uskutočnia na zaregistrovaných školách v priebehu marca v roku 2024," priblížil Ľuboš Lukáč, externý spolupracovník Pedagogickej fakulty (PF) PU, špeciálny pedagóg a učiteľ intelektovo nadaných žiakov.

Súťaž vyvrcholí po skončení školských kôl, a to celoslovenským finálovým kolom Logickej olympiády na PF PU, ktorého sa zúčastnia postupujúci z jednotlivých registrovaných škôl.

"Súťaž bude prebiehať v dvoch častiach. Obsahom prvej časti bude riešenie jednotlivých úloh zameraných na matematický úsudok, priestorový úsudok, logický úsudok a verbálne myslenie. Po ukončení testovania pripravujú organizátori pre finalistov druhú časť súťaže - workshop pre nadaných žiakov," doplnil Lukáč, ktorý je zároveň aj autorom celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

Súčasťou celoslovenského finálového kola logickej olympiády bude aj podujatie pod názvom Večer talentov, na ktorom sa v predvečer konania súťaže stretnú nadaní žiaci z celého Slovenska. Nebude chýbať ani odborný seminár Rozumieme nadaným pre učiteľov, rodičov žiakov, študentov vysokých škôl a laickú verejnosť.

Logická olympiáda patrí medzi projekty celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. V doterajších 11 ročníkoch sa do súťaže zapojilo viac ako 28.000 nadaných žiakov z celého Slovenska. Jej organizátormi sú PF PU v Prešove, mesto Prešov a Centrum poradenstva a prevencie v Sabinove.