Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

O osude domu v Prešove krízový štáb rozhodne v najbližších dňoch

Na snímke horiaci bytový dom v Prešove 6. decembra 2019. Foto: TASR František Iván

Radnica vyčlenila z mestskej pokladnice 10.000 eur, z ktorých hradí nevyhnutné výdavky poškodených ľudí.

Prešov 8. decembra (TASR) – O tom, či bude zbúraný celý bytový dom na Mukačevskej ulici v Prešove poškodený po piatkovom (6.12.) výbuchu plynu alebo len jeho časť, sa rozhodne v najbližších dňoch. Podľa slov primátorky Prešova Andrey Turčanovej v pondelok (9.12.) prídu na miesto udalosti zástupcovia firmy, ktorá sa zaoberá búracími prácami. Rovnako prizvali i súdnych znalcov z odboru statika.

"Pracujeme s alternatívou postupného asanovania najhorších podlaží, kde je aj voľným okom viditeľné, že sa rozpadávajú. Až postupom prác budeme vedieť, ako sa to bude vyvíjať a či bude asanovaná celá bytovka. Požiadali sme o spracovanie ďalších súdnoznaleckých statických posudkov. Komunikujeme aj so spoločenstvom vlastníkov bytov," uviedla Turčanová.



"Vzhľadom na to, že sa blížia sviatky a statika budovy je taká poškodená, že hrozí zrútenie v ktorýkoľvek deň, chceme, aby to boli dni, nie týždne, ani mesiace," povedala na margo začiatku búracích prác primátorka.

Okolité bytové domy skontrolovali statici a postupne v nich bola obnovená dodávka plynu a elektrickej energie. "Vchod č. 9 v susednom bytovom dome nebude možné obývať dovtedy, kým nedôjde aspoň k čiastočnej asanácii bytového domu č. 7," skonštatovala Turčanová.

Radnica vyčlenila z mestskej pokladnice 10.000 eur, z ktorých hradí nevyhnutné výdavky poškodených ľudí. "Pripravujeme nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o dotáciách, aby sme vedeli ľuďom poskytnúť peniaze transparentne, lebo mesto môže fyzickým osobám dávať jedine cez dotačný systém," vysvetlila Turčanová a doplnila, že každá rodina dostala 200 eur, aby si počas víkendu mohla kúpiť najnevyhnutnejšie veci a lieky. Následne podľa jej slov dôjde k ďalšiemu odškodneniu. Poďakovala sa tiež členom krízového štábu, ako aj všetkým, ktorí pomohli, či už materiálne, finančne alebo prichýlili poškodených.

Centrum sociálneho zabezpečenia bude od pondelka (9.12.) presunuté do priestorov Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny na Slovenskej ulici.

"Rovnako bude presunutá a presmerovaná všetka humanitárna a potravinová pomoc do priestorov Slovenského červeného kríža na Jarkovej ulici. Obyvatelia, ktorí sú dotknutí tragédiou, si môžu vybaviť duplikáty dokladov v klientskom centre Okresného úradu v Prešove," doplnil hovorca mesta Vladimír Tomek.

Z parkoviska spred bytového domu zasiahnutého výbuchom plynu bolo odtiahnutých 22 áut. Boli presunuté do stráženého areálu na Solivarskej ulici. Ich majitelia sa môžu podľa Tomeka hlásiť na Mestskom úrade a následne si ich vyzdvihnúť.

Núdzové ubytovanie po tragickej udalosti využilo 13 ľudí. Ako povedal Tomek, mesto sa im snaží v čo najkratšom čase zabezpečiť náhradné ubytovanie.

Centrum sústredeného sociálneho zabezpečenia podľa Jána Hudáka z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zabezpečilo pomoc pre všetkých 48 rodín z bytového domu zasiahnutého výbuchom plynu.

"V priebehu dňa prichádzali aj ľudia z okolitých oblastí, aby sme im pomohli. Išlo o psychologickú pomoc, pomoc humanitárneho fondu, právne služby, riešili sme aj pomoc zdravotne postihnutým ľuďom," povedal Hudák.

Plyn vybuchol v piatok (6.12.) v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Nešťastie si vyžiadalo niekoľko ľudských životov a desiatky zranených. Hasiči zasahovali celú noc, požiar zlikvidovali v sobotu (7.12.) ráno. Zásah ukončili v sobotu (7.12.) večer a miesto odovzdali kompetentným zástupcom mesta Prešov. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov. Časť z nich sa do bytov vrátila v sobotu (7.12.) popoludní.

 Vláda odsúhlasila mestu Prešov pomoc v podobe milióna eur, ktorý má dostať v pondelok (9.12.). Peniaze pôjdu na zastabilizovanie budovy, kým sa nerozhodne o jej stave, a pre rodiny, ktoré pomoc potrebujú. Vláda je pripravená túto sumu v prípade potreby navýšiť.

Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.