Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Stovky študentov z Prešovského kraja získali cenu vojvodu z Edinburghu

Na snímke absolventky z Gymnázia Jána Adama Raymana si prebrali bronzové medaily počas preberania Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu študentom z Prešovského samosprávneho kraja, v Prešove 3. októbra 2023. Foto: TASR - Veronika Mihaliková

Jednou z ocenených je i Alexandra Senderáková, 17-ročná študentka zo Strednej odbornej školy pedagogickej v Prešove, ktorá sa od detstva venuje leteckému modelárstvu.

Prešov 3. októbra (TASR) - Takmer 280 študentov z Prešovského samosprávneho kraja (PSK) si v utorok v Prešove prevzalo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (DofE). Mladí ľudia, ktorí chcú cenu získať, sa rozvíjajú v štyroch oblastiach - v talente, športe, dobrovoľníctve a nakoniec absolvujú dobrodružnú expedíciu.

"Budujú vnútornú motiváciu, vytrvalosť a cieľavedomosť, lebo musia si povedať, že čo chcú urobiť, nakresliť si tú cestu k tomu cieľu a vytrvať, aj keď sa im nechce. Dá im to taký návod, ktorý môžu využiť v budúcej kariére a živote, že môžu dosiahnuť vlastne čokoľvek," povedala Andrea Vrbovská, zodpovedná v DofE za komunikáciu a fundraising.

Jednou z ocenených je i Alexandra Senderáková, 17-ročná študentka zo Strednej odbornej školy pedagogickej v Prešove, ktorá sa od detstva venuje leteckému modelárstvu. Do programu DofE sa zapojila, aby vystúpila zo svojej komfortnej zóny a posilnila odhodlanie aj vlastné charakterové vlastnosti.

DofE je medzinarodny vzdelavaci program, ktory v roku 1956 zalozil princ Philip, vojvoda z Edinburghu, manzel britskej kralovnej. Rocne sa doň zapája vyse miliona mladych ludi vo veku od 14 do 24 rokov v 130 krajinach sveta.