Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ako vyzerá vysokoškolský život? Priblíži ho Prešovská univerzita

Na archívnej snímke tabule upozorňujúce na včelnicu na Prešovskej univerzite v Prešove. Foto: TASR - František Iván

Fakulta humanitných a prírodných vied ponúkne prehliadku laboratórií a prezentáciu rôznych prístrojov. Nebude chýbať ani praktická ukážka práce s univerzitným včelmajstrom.

Prešov 6. februára (TASR) - Spoznať univerzitné priestory, učebne i laboratóriá, diskutovať so študentmi a učiteľmi, ale predovšetkým získať všetky informácie o štúdiu na jednom mieste môžu návštevníci Prešovskej univerzity (PU) v Prešove počas dňa otvorených dverí (DOD). Ako TASR informovala jej hovorkyňa Anna Polačková, v poradí 11. ročník sa uskutoční v stredu (8. 2.).

Súčasťou programu v budove vysokoškolského areálu na Ulici 17. novembra bude predstavenie ôsmich fakúlt a celouniveritných pracovísk, pričom priestor na prezentáciu budú mať aj študentské organizácie a univerzitné súbory.

Filozofická fakulta si pre svojich návštevníkov pripravila rôzne modelové hodiny a neformálne diskusie so študentmi v oblasti estetiky, filozofie, politológie a cudzích jazykov, ako aj socioterapeutické aktivity vo forme ukážok techník zážitkovej formy výučby či psychodiagnostický workshop alebo historický kvíz.

"Možnosť vyskúšať si rôzne zábavno-edukačné hry a aktivity budú mať uchádzači o pedagogickú fakultu, na fakulte manažmentu, ekonomiky a obchodu zase zúčastniť sa na viacerých vzorových prednáškach z oblasti digitálneho marketingu, psychológie obchodu, ale tiež ekonomiky a cestovného ruchu," priblížila Polačková.

Fakulta humanitných a prírodných vied ponúkne prehliadku laboratórií a prezentáciu rôznych prístrojov. Nebude chýbať ani praktická ukážka práce s univerzitným včelmajstrom.

Na fakulte športu sa bude diskutovať o možnostiach získania trénerskej kvalifikácie zo zvolenej športovej špecializácie. Záujemcovia sa budú môcť taktiež zúčastniť na prehliadke plavárne, posilňovne, telocvične či špecializovaných učební.

Fakulta zdravotníckych odborov má nachystanú prezentáciu študijných programov, ako sú ošetrovateľstvo, pôrodná asistencia, urgentná zdravotná starostlivosť, dentálna hygiena, fyzioterapia, rádiologická technika a laboratórne vyšetrovacie metódy v zdravotníctve.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Henrich Mišovič


"Gréckokatolícka teologická fakulta ponúkne prezentáciu písania ikon, výrobu čotiek a tiež prezentáciu elektronických náramkov používaných pri monitorovaní odsúdených na slobode. Praktickú ukážku drevorezby a ukážku ikon má pripravenú aj pravoslávna bohoslovecká fakulta, ktorá odprezentuje svoje rozmanité študijné programy a publikačnú činnosť," uviedla Polačková.

Možnosti štúdia predstaví aj Centrum jazykov a kultúr národnostných menšín so zameraním na Ústav rusínskeho jazyka a kultúry, maďarského jazyka a kultúry a Ústav rómskych štúdií.

Popri predstavení fakúlt sa na pôde univerzity bude odohrávať aj sprievodný kultúrny program, v ktorom vystúpia rôzne univerzitné telesá.

PU sa za posledné obdobie podarilo podľa Polačkovej nielen zastaviť pokles študentov, ale v tomto akademickom roku zaznamenala o 15 percent viac prihlášok o štúdium než vlani. Aktuálne na PU študuje 8360 študentov.