Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Preventívnu prehliadku u zubára vlani absolvovalo 41 % Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V roku 2020 evidovali zubné ambulancie viac ako 5,09 milióna pacientov a nahlásili viac ako 5,36 milióna návštev pacientov.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Preventívnu prehliadku u zubného lekára absolvovalo vlani 41 percent Slovákov. Následné ošetrenie chrupu po prehliadke bolo potrebné u 66 percent z nich. Medziročne poklesla návštevnosť ambulancií o 18,05 percenta. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú zverejnilo na svojom webe Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

"Medziročný pokles počtu vykonaných preventívnych prehliadok, ako aj celkový pokles návštevnosti v zubných ambulanciách, bol ovplyvnený opatreniami súvisiacimi s prevenciou proti šíreniu ochorenia COVID-19," uvádza národné centrum.

V roku 2020 evidovali zubné ambulancie viac ako 5,09 milióna pacientov a nahlásili viac ako 5,36 milióna návštev pacientov. Najviac sa u zubných lekárov ukazovali mladiství vo veku 15 až 18 rokov. Naopak, najnižšia návštevnosť bola u dospelých starších ako 19 rokov.

Preventívnu prehliadku u zubného lekára absolvovalo v minulom roku absolvovalo viac ako 2,1 milióna ľudí. Štatistiky hovoria o tom, že ide o najnižší počet vykonaných preventívnych prehliadok od roku 2015. Bez zubného kazu spomedzi všetkých päťročných detí bolo 46,42 percenta.

Najčastejším ambulantným výkonom bolo vlani liečenie parodontopatií a mäkkých tkanív, nasledovali výplne zubov, extrakcie zubov a čeľustno-ortopedická liečba.