Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prevod vlastníckeho práva k pozemkom v národných parkoch sa upraví

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Úprava má nadobudnúť účinnosť od 1. decembra.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Prevod vlastníckeho práva k pozemkom v národných parkoch sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina), ktorú plénum Národnej rady (NR) SR v utorok schválilo. Odsúhlasením zmien zo spoločnej správy z výborov vypadol z novely pôvodný zámer zrušiť zákaz pohybu mimo vyznačeného turistického chodníka v chránených územiach. Predkladateľ pôvodne argumentoval, že zmenu žiadala široká verejnosť a legislatíva vytvára prekážky v riadnej starostlivosti o pozemky a stavby.

Novelizáciou sa okrem iného upravia podmienky pre vlastníkov pozemkov a stavieb pri užívaní a obhospodarovaní ich vlastníctva. Z odsúhlasených zmien vyplýva, že prevod vlastníckeho práva k pozemkom v národných parkoch a zámenu pozemkov bude možné uskutočniť len so súhlasom ministerstva. Novelizácia má zároveň vytvoriť priestor na uprednostnenie osôb určených zákonom pred štátom.

Zmeny majú prispieť aj k lepšej informovanosti vlastníkov o zámere smerujúcom k obmedzeniu jeho vlastníckych oprávnení, aby mal možnosť uplatniť všetky právne možnosti zúčastniť sa na procese vyhlasovania chráneného územia a jeho zóny. Komunikácia s vlastníkom by sa mala realizovať adresne a individuálne, a nie iba prostredníctvom doručenia verejnou vyhláškou. Možnosť oznamovať zámer verejnou vyhláškou sa zúži na doručovanie tzv. nezistenému vlastníkovi.

Úprava má nadobudnúť účinnosť od 1. decembra.