Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezbrojovanie slovenskej armády dáva veľké šance Českej zbrojovke

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prezbrojenie rovnakými zbraňami, aké nakúpia Česi, prikazuje Slovákom vytváranie spoločnej bojovej skupiny Európskej únie.

Praha 5. novembra (TASR) - Slovenské ozbrojené sily čaká veľké prezbrojenie útočnými puškami a pištoľami. Ako potvrdzuje Ministerstvo obrany SR, slovenskí vojaci dostanú zbrane, ktoré im odporučí české ministerstvo obrany. To je dobrá správa pre Českú zbrojovku, ktorej výbavu takmer výhradne využíva česká armáda. Slovenská konkurencia sa ale búri. Informoval o tom server e15.cz.

"Ministerstvo obrany Slovenskej republiky pri uplatňovaní princípov zdieľania schopností a inteligentnej obrany posilňuje oblasti bilaterálnej a regionálnej spolupráce. V roku 2014 ide o prezbrojenie novo vytváraných útvarov Ozbrojených síl SR útočnými puškami a pištoľami, ktoré budú unifikované s Armádou ČR," popísala situáciu hovorkyňa slovenského rezortu obrany Martina Balleková.

Prezbrojenie rovnakými zbraňami, aké nakúpia Česi, prikazuje Slovákom vytváranie spoločnej bojovej skupiny Európskej únie. Česká zbrojovka je práve uprostred prezbrojenia českej armády. Tá nakúpila z Uherského Brodu od roku 2010 do minulého roka zbrane v celkovej hodnote 1,233 miliardy Kč (44,32 milióna eur).

Aj keď výdavky českej vlády na armádu klesli po roku 2009 o štvrtinu, kontrakt s uherskobrodskými zbrojármi počíta s ďalšou silnou vlnou dodávok. "Prezbrojenie kompatibilnými ručnými palnými zbraňami je spoločný projekt Českej a Slovenskej republiky. Rokovania o prezbrojení slovenskej armády prebiehajú," potvrdil vývoj generálny riaditeľ Českej Zbrojovky Lubomír Kovařík.

No smer, ktorým sa uberá najväčšie prezbrojenie ručnými zbraňami slovenskej armády, sa nepáči niektorým slovenským výrobcom. "Uherskobrodská zbrojovka dosiahla politickým lobingom medzivládne memorandum o spoločných zákazkách, vďaka čomu obchádza verejnú obchodnú súťaž," kritizuje generálny riaditeľ spoločnosti Grandpower Jaroslav Kuracina. Podľa neho je jeho firma, dodávajúca napríklad pištole texaským rangerom, schopná dodať pištole o 120 eur za jeden kus lacnejšie.