Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska rok po vražde Kuciaka: Otázok je stále veľa

Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Podľa prezidenta je potrebné navrátiť dôveru ľudí v štát a ovplyvniť náladu v spoločnosti, čo je úlohou každého.

Košice 21. februára (TASR) – Prezident Andrej Kiska si rok po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nemyslí, že situácia sa výrazne zlepšila. Vyjadril sa tak vo štvrtok popoludní v Košiciach.

„Chcem pochváliť vyšetrovateľov a políciu, že s najväčšou pravdepodobnosťou máme chytených vrahov, že pravdepodobne vieme, kto tým vrahom bol, a asi aj niečo tušíme o minimálne jednom z objednávateľov, ktorý za tou celou vraždou stál. Pravdaže si všetci želáme, aby sa všetky tieto prepojenia, ktoré za touto vraždou stáli, odhalili,“ povedal s tým, že rozumie aj vyšetrovateľom a všetkým orgánom činným v trestnom konaní, že potrebujú čas. „Aj my všetci na tej druhej strane očakávame všetky odpovede čím skôr, pretože tých otázok je stále veľa,“ doplnil.

Podľa neho je potrebné navrátiť dôveru ľudí v štát a ovplyvniť náladu v spoločnosti, čo je úlohou každého. Ako uviedol, ľudia musia uveriť, že ak sa spraví niečo zlé, musí sa to aj vyšetriť, aj keď ide o vysokopostaveného človeka. „Za ten rok sa ale udiali ďalšie veci. Ukázalo sa, že nám chceli zavraždiť prokurátora, že chceli zavraždiť politika, že bývalý člen SIS-ky špehoval a sledoval novinárov - aj Jána Kuciaka. Ukázalo sa, že možná spojka, jedna z osôb zapojená do tejto vraždy, sa stala takým nejakým osobným dôverníkom a takým miláčikom niektorých našich politikov,“ povedal. Podľa jeho slov všetky podobné veci znepokojujú občanov Slovenska.

Kiska avizoval účasť na verejnom zhromaždení v Košiciach, ktoré sa tak ako v ďalších mestách koná vo štvrtok podvečer ako spomienka na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu. „Budem len so smútkom stáť a klásť si otázky, čo ešte musíme spraviť. Napríklad dať do polície nezávislú inšpekciu. Ako občania uveria, že polícia skutočne vyšetrí sama seba? Signály, ktoré máme, často vyvolávajú milióny otáznikov, že to asi tak nie je,“ dodal prezident.