Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Andrej Kiska navštívil U.S.Steel, ocenil jeho pomoc regiónu

Prezident SR Andrej Kiska navštívil 1. mája 2015 spoločnosť U.S. Steel Košice. Na snímke zľava prezident SR Andrej Kiska a prezident U. S. Steel Košice George Babcock počas brífingu po prehliadke pozinkovacej linky č. 3. Foto: TASR/František Iván

S prezidentom U.S. Steel Košice Georgom Babcokom hovoril o konkurenčných výhodách i nevýhodách podniku.

Košice 1. mája (TASR) – Pri príležitosti Sviatku práce dnes zavítal prezident SR Andrej Kiska do košických oceliarní U.S. Steel, kde sa oboznámil s prevádzkou modernej pozinkovacej linky a hovoril s vedením podniku. "U.S. Steel je najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku, zamestnáva viac ako 12.000 ľudí. Bolo mi potešením prejsť sa po podniku, ktorému sa nesmierne darí a kde je veľká starostlivosť o zamestnancov," uviedol Kiska pre médiá.



Zároveň vyzdvihol veľkú pomoc, ktorú hutnícky gigant predstavuje pre východoslovenský región. S prezidentom U.S. Steel Košice Georgom Babcokom hovoril o konkurenčných výhodách i nevýhodách podniku. "To, na čo je (Babcoke) najviac pyšný v tejto fabrike, sú zamestnanci - od tých manuálne pracujúcich až po manažment. To všetko vytvára kvalitu a obrovskú výhodu a konkurencieschopnosť tohto podniku voči ostatným," povedal Kiska. Naopak, problematickým pre podnik sú vysoké ceny energií. "Cena elektrickej energie je na Slovensku dvakrát vyššia ako v Spojených štátoch a cena zemného plynu trikrát drahšia ako v USA. Veľmi drahé energetické vstupy pre podnik samozrejme zvyšujú náklady a znižujú konkurencieschopnosť," konštatoval prezident SR. Treba tak podľa neho hľadať z úrovne štátu kompromis pri cenách energií a zároveň podporovať tvorbu alternatívnych zdrojov energií.



Šéf U.S. Steel priblížil, že hlave štátu v podniku ukázali pozinkovaciu linku č. 3, ktorá patrí k najmodernejším svojho druhu v Európe. Témou rozhovoru bolo aj vzdelávanie spojené s potrebnou kvalifikáciou zamestnancov. "Spolupracujeme so Strednou odbornou školou v Šaci i Technickou univerzitou v Košiciach, a to je to, čo nám zabezpečuje kvalitnú pracovnú silu aj do budúcnosti," povedal Babcoke. Ten na svojom poste končí, keďže odchádza do dôchodku. Jeho funkciu, prevezme od 31. mája Scott Buckiso.