Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Bezpečnosť Slovenska neohrozí niekoľko tisíc utečencov, tvrdí A. Kiska

Na snímke prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR - Martin Baumann

Kým sa neobjavilo slovo kvóty, o utečencoch sa nehovorilo na rokovaniach vlády ani parlamentu, upozornil prezident.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Bezpečnosť Slovenska podľa prezidenta SR Andreja Kisku neohrozí prijatie niekoľko stoviek alebo tisícok ohrozených ľudí. Tí ani nerozložia slovenské hodnoty a spôsob života. "Som presvedčený, že našu krajinu nemôže ohroziť prijatie ľudí, ktorí by predstavovali niekoľko stotín percent našej populácie," podčiarkol v dnešnom vyhlásení k utečeneckej kríze. Kiska takto reagoval na niekoľkomesačnú diskusiu, ktorá sa na Slovensku vedie na politickej, ale aj verejnej úrovni.

Upozornil, že pokiaľ sa neobjavil návrh Európskej komisie na povinné kvóty na prerozdelenie migrantov do členských krajín Európskej únie, tak utečenecká problematika nebola na Slovensku vnútropolitickou témou. "Kým sa neobjavilo slovo kvóty, o utečencoch sa nehovorilo na rokovaniach vlády ani parlamentu. Ako akútny problém krajiny ich nevnímala ani väčšina našich občanov," poznamenal.

Podľa neho ochota prijať niekoľko sto utečencov nevyrieši všetky problémy spojené s aktuálnou migračnou vlnou, ani neodvráti humanitárnu krízu v krajinách ich pôvodu. "Lenže podstata tejto otázky nestojí tak, či celoeurópske kvóty, alebo v protiklade k tomu nejaké iné celoeurópske rozhodnutia. Otázka znie, ako nájsť rozumné riešenia vrátane zdieľanej solidarity s utečencami a partnermi v Európe," zdôraznil prezident.

Súhlasí s tvrdením, že riešením utečeneckej krízy v Európe je odstránenie príčin masovej migrácie v ich domovských krajinách. Upozornil však, že toto nie je odpoveď na to, ako pomôcť tým, ktorí sú už v Európe. "V nezvládnuteľných počtoch a nedôstojných podmienkach. A či sme ochotní časť z nich prichýliť, kým im situácia v ich krajinách nedovolí sa do nich vrátiť," konštatoval.

Pripomenul, že Slovensko bude mať vždy svoje vlastné problémy, ktoré bude musieť riešiť. "Ale to nesmie znamenať, že kvôli tomu sa uzavrieme a nebudeme ochotní pomáhať iným," dodal s tým, že sa to netýka ekonomických migrantov, ktorí by mali byť urýchlene vracaní do ich domovských bezpečných krajín. Nepovažuje však za pravdivé tvrdenia, že tvoria až 95 percent.