Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Prezidentovi Kiskovi operovali bedrový kĺb, už je pri vedomí

Prezident Andrej Kiska po operácii Foto: facebook.com

Operácia mala prebehnúť v plnej narkóze a podľa odhadov lekárov mala trvať do dvoch hodín.

Bratislava/Plzeň 20. augusta (TASR) - Operácia prezidenta SR Andreja Kisku, ktorej sa podrobil dnes vo fakultnej nemocnici v Plzni, prebehla štandardne a trvala asi hodinu a štvrť. Pre TASR to potvrdil Roman Krpelan z Kancelárie prezidenta SR s tým, že slovenskej hlave štátu operatér Petr Zeman odstránil zápal mäkkého tkaniva a výrastok na bedrovom kĺbe.

Plánovaný čas hospitalizácie je do soboty (22.8.), kedy by sa mal prezident vrátiť do vlasti. Následne by mal asi dva týždne chodiť za pomoci bariel, v tom období však už bude pracovať.

Andrej Kiska absolvoval operáciu dnes predpoludním. Kliniku v Plzni si vybral na základe odporúčania slovenských lekárov z nemocnice ministerstva vnútra.

Podľa Krpelana Kiska dlhodobo pociťoval bolesť, preto podstúpil konzervatívnu formu liečby, ktorá však nepriniesla želaný výsledok, a bolesti pretrvávali. Lekári z Nemocnice svätého Michala konzultovali prezidentov stav a vyžiadali si odborný posudok aj od Jána Grauzela, podpredsedu Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu.

"Na základe klinických vyšetrení, príznakov a po vyčerpaní konzervatívnych možností liečby Ján Grauzel spolu s lekármi z nemocnice ministerstva vnútra odporučili prezidentovi operáciu miniinvazívnou endoskopickou technikou na niektorom vysokošpecializovanom pracovisku v zahraničí, medzi ktoré patrí aj fakultná nemocnica v Plzni," uviedol Krpelan.