Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Prezident Gašparovič je hlboko znepokojený násilím na Ukrajine

Prezident SR Ivan Gašparovič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Situáciu na Ukrajine odsudzujú aj ostaní slovenskí politickí predstavitelia.

Bratislava 19. februára (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič je hlboko znepokojený eskaláciou násilia v susednej Ukrajine. Vo svojom vyhlásení tvrdí, že pokojné politické hľadanie riešenia súčasnej situácie na Ukrajine je v záujme jej občanov i celej Európy.

Prezident SR vyjadruje úprimnú ľútosť nad ďalšími stratami ľudských životov a vyjadruje sústrasť ich blízkym. Zároveň vyzýva ukrajinské vedenie na konštruktívny demokratický dialóg s celým politickým spektrom Ukrajiny, aby sa rýchlo obnovila šanca na pokojný život v prosperujúcej európskej demokratickej Ukrajine úspešne spolupracujúcej so všetkými štátmi Európy i sveta.

Pod výzvu na prijatie opatrení voči Ukrajine sa podpísal aj Mikuláš Dzurinda

Opozičný poslanec NR SR a dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) sa dnes svojím podpisom pridal pod vyhlásenie Európskej rady pre zahraničnú politiku (ECFR). Stanovisko pod názvom Vyhlásenie dotknutých Európanov ako reakcia na najnovšie udalosti na Ukrajine hovorí o tom, že Európania sú viac než šokovaní krvavým zákrokom v Kyjeve.

V dokumente sa podľa Dzurindovej asistentky Viktórie Jančošekovej píše, že ECFR vyzýva členské štáty a inštitúcie EÚ, aby prijali opatrenia proti tým, ktorí sú súčasťou vládneho režimu na Ukrajine a ktorí sa podieľajú na represiách a násilí na obyvateľstve. ECFR zároveň vyzýva vysokú predstaviteľku EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovú, aby zvolala mimoriadne zasadnutie Rady pre zahraničné veci. Tá by mala prijať rozhodnutie o sankciách voči súčasnému režimu Viktora Janukovyča. Na záver vyhlásenia ECFR zdôrazňuje, že Ukrajina nesmie ostať osamotená vo svojom zápase o európsku budúcnosť.

Násilie na Ukrajine odsudzuje NOVA a OĽaNO

Hnutia OĽaNO a NOVA volajú po mierovom riešení. "Vyzývame všetky strany konfliktu, aby pokračovali v rokovaniach a zabránili ďalšej eskalácii násilia a stratám na tom najcennejšom, ľudských životoch," uvádza sa v stanovisku Juraja Drobu a Martina Barta z NOVY. Vyzývajú tiež vládu SR, aby pripravila Slovensko na všetky scenáre, ktoré môžu v súvislosti so situáciou na Ukrajine vzniknúť.

"Pokračovanie krviprelievania môže viesť k humanitárnej katastrofe na Ukrajine, ktorá sa dotkne i Slovenska. Hnutie NOVA vyzýva preto vládu SR, aby podnikla nevyhnutné kroky na prípravu Slovenska na všetky možné scenáre vývoja na Ukrajine," píšu ďalej Droba s Bartom. Zdôrazňujú zároveň, že stabilita a prosperita Ukrajiny je strategickým záujmom Slovenska.

Jozef Viskupič z OĽaNO sa obáva vypuknutia občianskej vojny. OĽaNO volá po dialógu a aktívnom zapojení EÚ do mierového urovnania sporu. Podľa obyčajných je potrebné rázne odsúdiť násilie páchané na obyvateľoch krajiny a vyvodiť zodpovednosť voči zodpovedným za tento stav na Ukrajine. "Takéto správanie je v demokracii neprípustné a Európska únia musí jasne obhajovať hodnoty, na ktorých je založená. Nielen slovami, ale situácia si vyžaduje už aj konkrétne činy. Sme presvedčení, že slovenská diplomacia by mala byť jednoznačne aktívnejšia a zapojiť sa do tvorby európskej reakcie na vážne vychýlenie Ukrajiny z demokratického a civilizovaného priestoru," vyhlásil Viskupič.

Podľa neho Slovensko sa nemôže tváriť, že sa ho situácia na Ukrajine netýka. "Je to presne naopak. V susednom štáte vedľa Slovenska, na európskej východnej hranici, bojujú ľudia za európske hodnoty a EÚ zatiaľ neurobila veľa pre to, aby im pomohla. EÚ je známa svojou mäkkou silou, ktorou vo svete pôsobí a presadzuje demokratické hodnoty. Mierové riešenie sporov, ochrana ľudských práv a účinný diplomatický tlak sú nástroje, ktoré teraz Ukrajina potrebuje a od EÚ očakáva," dodal Viskupič.

Šéf SaS Richard Sulík zdôrazňuje, že pokojný vývoj na Ukrajine je aj v záujme Slovenska. Situácia na Ukrajine liberálov znepokojuje, sú presvedčení, že väčšina Ukrajincov si želá návrat k rokovaciemu stolu a ukončenie pouličných násilností. "Konštruktívny dialóg, ktorý predpokladá nevyhnutnú dávku empatie na strane ukrajinskej vlády i opozičných síl, je aj v záujme Európskej únie. Chceme veriť, že aj v záujme Ruska," vyhlásil Sulík.

SaS podľa neho rešpektuje, že Ukrajinci musia o sebe rozhodnúť sami, želajú si však, aby bol tento proces demokratický, bez násilia a obetí na ľudských životoch. "V opačnom prípade sa zreálnia tie najhoršie scenáre a aj Slovensko môže čeliť na svojej východnej hranici náporu utečencov," doplnil Sulík. Liberáli predpokladajú, že slovenská vláda má aj "túto krajnú eventualitu zahrnutú do analýzy rizík, vyplývajúcich z turbulentného vývoja na Ukrajine".

Situácia je vážna

Mohutné protivládne nepokoje sa v Kyjeve obnovili v utorok, keď sa dav demonštrantov vydal na pochod k parlamentu, aby jeho blokádou podporil požiadavku opozície na návrat krajiny k parlamentno-prezidentskému systému a pozmenenej ústave z roku 2004, ktorá by prezidenta zbavila časti jeho rozsiahlych právomocí v prospech zákonodarnej a výkonnej moci. Počas pochodu demonštrantov mestom došlo k potýčkam s policajnými zložkami i provládnymi provokatérmi.

Podľa najnovších informácií prišlo od utorka o život najmenej 26 ľudí: 16 demonštrantov a desať príslušníkov zasahujúcich jednotiek. Ďalších 241 osôb utrpelo zranenia, ktoré si vyžiadali hospitalizáciu.