Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

VIDEO: Prezident Kiska prijal dve Slovenky ocenené v zahraničí

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a Zuzana Čaputová (vľavo) v rozhovore počas prijatia v Bratislave 2. mája 2016. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hlava štátu prijala Zuzanu Čaputovú ocenenú Goldmanovou environmentálnou cenou a Zuzanu Števulovú, ktorá si prevzala cenu International Women of Courage Award.

Bratislava 2. mája (TASR) - Ak robí človek veci z presvedčenia a zo srdca, dokáže priniesť aj výsledky. Pred novinármi to dnes vyhlásil prezident SR Andrej Kiska, ktorý prijal vo svojom úrade dve Slovenky Zuzanu Čaputovú a Zuzanu Števulovú ocenené v zahraničí za svoju prácu. Čaputová získala medzinárodnú Goldmanovu cenu za dlhoročné komunitné a právne líderstvo v kauze Pezinská skládka a Števulová ocenenie International Women of Courage Award za osobné nasadenie v boji za práva utečencov a migrantov aj počas migračnej krízy v Európe.

"Môžeme vyzývať ľudí, aby sa nebáli, aby vedeli, že je to beh na dlhú trať. Že to nie sú veci, ktoré sa stanú rýchlo, ale ak myslíme na naše deti, na našu budúcnosť, aj keď je to beh na dlhé roky, stojí za to ho bežať," odporučil Kiska.




Za Zuzanou Čaputovou vidí prezident úžasný príbeh, ktorý ukazuje, že ak ľudia vidia, že niečo nefunguje a zabojujú, dokážu veci zmeniť. "Je to príbeh aj osobný, v ktorom matka dvoch detí prežila veľa emócií strachu a obáv," povedal Kiska. On sám je presvedčený, že príbeh Pezinskej skládky dokázal posunúť celú EÚ a spôsobil posun v hlavách úradníkov a celej našej spoločnosti.



Podľa Čaputovej občianska spoločnosť, tretí sektor a boj jednoduchých občanov v mestách na Slovensku majú svoj význam. "Pre ľudí, ktorí sa ocitli alebo sa ocitnú v podobnej situácii ako Pezinčania, je veľmi dôležité nastaviť sa na veľmi dlhý boj vzhľadom na vymožiteľnosť práva na Slovensku. Náš príbeh trval 14 rokov. Stretávam sa veľmi často so skepticizmom, s nedôverou, že to, o čo sa snažíme, má zmysel," povedala advokátka spolupracujúca s Via Iuris.



Za najväčšie víťazstvo však považuje, že v Pezinku je zrušené právoplatné povolenie na výstavbu skládky. "A momentálne tam nie je dôvod, aby vznikali ďalšie rakoviny a iné ochorenia. To je pre mňa úplne najviac," dodala Čaputová s tým, že ocenenia sú príjemné a najmä motivujúce pre ďalších ľudí.

Števulová prišla k prezidentovi aj v sprievode afganského utečenca Faisala Ahmeda Kamaliho, ktorý žije na Slovensku už viac ako dva roky. Hlave štátu darovali obraz, na ktorom je utečenec v mori v typickej oranžovej záchrannej veste. Namaľoval ho utečenec z Etiópie žijúci na Slovensku. "Ja si dlhodobo myslím, že Slovensko má kapacity na to, aby pomohlo určitému počtu utečencov tým, že ich prijmeme na naše územie a poskytneme im možnosť začleniť sa. Viem si predstaviť, že by sme takto vedeli ročne pomôcť asi 1500 ľuďom," uviedla Števulová s tým, že musia byť zdôrazňované príklady úspešnej integrácie.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska (vpravo) v rozhovore s aktivistkou v boji za dodržiavanie ľudských práv pre utečencov Zuzanou Števulovou (v strede) počas prijatia v Bratislave 2. mája 2016. Zuzana Števulová získala v USA prestížne ocenenie International Women of Courage Award. Na snímke vľavo Fasil Ahmed Kamali, chlapec z Afganistanu, ktorého sa ujala Zuzana Števulová.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Kamali priznal, že pôvodne utekal do Nemecka, lebo tam má rodinu, bol však zadržaný našou políciou, a tak na Slovensku požiadal o azyl. V súčasnosti má doplnkovú ochranu, chodí do školy s cieľom urobiť si maturitu a popritom pracuje.

Čaputová si prevzala Goldmanovu environmentálnu cenu v americkom San Franciscu 18. apríla. Táto cena je často prirovnávaná k Nobelovej cene v oblasti environmentalistiky, udeľuje sa od roku 1990. Jej laureátov nominujú renomované environmentálne organizácie a experti z celého sveta za trvalý a významný prínos v oblasti ochrany životného prostredia. Vyberá ich medzinárodná porota. Cena má zviditeľniť nielen jej držiteľov, ale najmä ich prácu. Odovzdávajú ju každoročne v apríli v čase celosvetových osláv Medzinárodného dňa Zeme v San Franciscu.



Prípad pezinskej skládky, ktorá vzbudila veľký odpor u miestnych obyvateľov, rezonoval v médiách niekoľko rokov. V súčasnosti je uzavretá, odpad tam nevozia. Ide o výsledok snahy aktivistov, ako aj samotného mesta Pezinok. Prípad sa dostal na stôl Najvyššieho i Ústavného súdu SR, zaoberal sa ním aj Súdny dvor Európskej únie. Do europarlamentu zase smerovala petícia Pezinčanov.

Števulová si ocenenie International Women of Courage prebrala z rúk amerického ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho 29. marca. Ocenenie sa udeľuje ženám za výnimočnú odvahu a líderstvo pri obhajovaní ľudských práv, zrovnoprávnenia žien či za prínos k sociálnemu pokroku, pričom sú často vystavené vážnym bezpečnostným rizikám.