Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Kiska otvorí v Rio de Janeiro Slovenský dom, dostal pozvánku od Bacha

Na kombosnímke slovenský prezident Andrej Kiska a predseda Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. Foto: TASR

Potom by sa mal zúčastniť slávnostnej večere s prezidentom MOV Thomasom Bachom. Okrem spoločenských a diplomatických povinností si nájde čas aj na povzbudzovanie slovenských olympionikov.

Bratislava 8. júla (TASR) - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska navštívi dejisko augustových olympijských hier. Hlava štátu 4. augusta otvorí Slovenský dom v Rio de Janeiro a dostala aj pozvánku na spoločnú večeru s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom.

Prezident SR strávi v dejisku XXXI. hier (5. - 21. augusta) niekoľko dní, okrem spoločenských a diplomatických povinností si nájde čas aj na povzbudzovanie slovenských olympionikov. Doraziť by mal 4. augusta a jeho návšteva potrvá do 9. augusta.

"Mal by otvoriť Slovenský dom. Predpokladáme, že potom by sa mal zúčastniť slávnostnej večere s prezidentom MOV. Na druhý deň bude dopoludnia voľný program, potom stretnutie s predstaviteľom štátu Brazília, ktorý bude organizovať obed pre najvyšších ústavných činiteľov pred otváracím ceremoniálom. Nasleduje ceremoniál a v ďalších dňoch absolvuje stretnutia so športovcami. Bude to bohatý program, športový aj diplomatický," povedal pre TASR generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Jozef Liba.

Na snímke prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár. Archívne foto
Foto: TASR/Michal Svítok


Na spoločnej večeri s Bachom by mal Kisku sprevádzať prezident SOV František Chmelár. "Pozvanie dostal viac menej pán prezident s tým, že mňa pán Bach pozval ako sprevádzajúcu osobu. Je to obrovská pocta. Verím, že pán prezident si upraví program tak, aby sa zúčastnil. Ak by sme tam neprišli, tak sme viac menej diskvalifikovaní. Berme to tak. Je mimoriadne významné tam ísť. Z hľadiska športovej diplomacie to otvára dvere všetkým ďalším, ktorí po nás prídu," povedal pre TASR Chmelár.