Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska sa nechal odviezť vládnym špeciálom domov

Prezident SR Andrej Kiska nastupuje do lietadla. Foto: TASR/Martin Baumann

Vládny špeciál, podľa portálu Topky.sk, zamieril s hlavou štátu do Popradu po summite NATO v Škótsku.


Bratislava 8. októbra (Teraz.sk) - Prezident Andrej Kiska podľa portálu Topky.sk pred mesiacom priletel na návštevu rodného Popradu vládnym lietadlom. Andrej Kiska letel vládnym špeciálom na summit NATO do Walesu spolu so slovenskou delegáciou a po dvoch dňoch sa mal vrátiť do Bratislavy. Portál Topky.sk zistil, že namiesto toho letel z Cardiffu do rodného mesta.

Kancelária prezidenta tvrdila, že Andrej Kiska mal v Poprade program. „Lietadlo podľa mojich informácií pristálo podľa plánu a pracovného programu prezidenta v Poprade,“ potvrdil informáciu riaditeľ Odboru komunikácie Kancelárie prezidenta Roman Krpelan s tým, že návšteva Popradu mala byť v pracovnom programe.

Stránka prezidenta podľa Topky.sk žiadny pracovný program v Poprade nespomína. Oficiálne povinnosti čakali prezidenta až v utorok v Bratislave. Naplánovaná bola návšteva pietnej spomienky pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Poobede mal navštíviť výstavu Amazing Planet. Krpelan však nespresnil, aký pracovný program čakal na prezidenta v Poprade.

Z Walesu do Popradu je vzdialenosť približne 1 700 kilometrov. Do Bratislavy iba približne 1 450 kilometrov. Podľa portálu tak navyše musel vládny špeciál preletieť vyše 500 kilometrov.

Podľa odhadu portálu z verejne dostupných informácií sa cena letovej hodiny dopravného lietadla Tu-154M pohybuje okolo 8 000 eur.

Summit NATO sa uskutočnil takto pred mesiacom vo štvrtok a piatok (4. a 5.) vo Walese. Hlavnými témami boli okrem pomoci Ukrajine aj obranyschopnosť aliancie, teda posilnenie jej východnej hranice. Dôležitou bola aj téma navyšovania rozpočtov na obranu v členských štátoch NATO.