Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident: Mladí ľudia dokážu zvrátiť problém s korupciou

Andrej Kiska, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Ľudia majú pocit, že ak nemajú známosti, alebo nedajú úplatok, tak sa veci nepohnú, skonštatoval Kiska.

Bratislava 14. mája (TASR) – Veľkým problémom Slovenska je korupcia, ktorá z malých foriem hľadania výhody pred ostatnými prerastá do obludných rozmerov, na ktoré dopláca celá krajina. Prezident SR Andrej Kiska to zdôraznil pri prijatí desiatok mladých ľudí a antikorupčných dobrovoľníkov, ktorí participovali na aktivitách Nadácie Zastavme korupciu – projektu Férovka a Komunita zastavme korupciu.

"Ľudia majú pocit, že ak nemajú známosti, alebo nedajú úplatok, tak sa veci nepohnú,“ skonštatoval Kiska. Prezident preto vyjadril potešenie, že existujú projekty, ktoré pomáhajú prostredníctvom mladých ľudí meniť takto korupciou devastovanú krajinu. "Som presvedčený, že to aj dokážeme zmeniť, že sa raz na korupciu budeme pozerať ako na obyčajný zločin a budeme ju aj podľa toho odsudzovať,“ zdôraznil prezident.

Koordinátorka pre vzdelávanie Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Vasičák Očenášová pre TASR spresnila, že na oboch projektoch participovala približne stovka mladých ľudí. "V projekte Férovka vyhlásenom v roku 2018 sa prostredníctvom drobných projektov snažili bojovať proti odpisovaniu a neférovému správaniu, zlepšiť vzájomné vzťahy i zmierňovať riziko konfliktov,“ priblížila Očenášová.

Študenti zo Strednej odbornej filmovej školy v Košiciach vymysleli videá, ktoré bojujú proti odpisovaniu na písomkách, na trenčianskom stredoškolskom internáte pri Športovom gymnáziu v Trenčíne sa prostredníctvom mediácie snažili riešiť riziko sporov. Stredoškoláci v Púchove zasa realizovali projekt, ktorý mal zlepšiť dochádzku v škole, v Dubnici nad Váhom prostredníctvom interaktívneho vyučovania a v spolupráci so školou pre deti so špeciálnymi potrebami upozorňovali na dôležitosť a význam vzájomného rešpektu.

Očenášová pripomenula aj aktivity členov Komunity Zastavme korupciu, ktorí sa vo svojich mestách venujú verejnej kontrole i osvete na školách.