Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident: Najdôležitejším dňom našich moderných dejín je 17. november

Na snímke slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Andrej Kiska pripomenul, že pred 29 rokmi sme si vybojovali slobodu, demokraciu a ešte čosi veľmi dôležité.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Bez ohľadu na mnohé problémy, ktorým na Slovensku čelíme, je 17. november dôvodom na radosť a oslavu. Je najdôležitejší deň našich moderných dejín a asi aj najkrajší civilný sviatok v našom kalendári. Pri príležitosti štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

"Je to deň, keď oslavujeme mladosť, odvahu, slobodu — hodnoty, na ktorých stojí moderné Slovensko. Hodnoty, vďaka ktorým sa zo skupiny ľudí stáva spoločenstvo, z krajiny sa stáva slobodný a demokratický štát," odkázal prezident.

Kiska pripomenul, že pred 29 rokmi sme si vybojovali slobodu, demokraciu a ešte čosi veľmi dôležité. "Vlastnú dôstojnosť. Na námestiach sme ukázali, kto je skutočným nositeľom moci v spoločnosti. Nie štát, nie vláda, nie komunistická strana a jej funkcionári — ale ľudia, ktorí tu žijú. Poslali sme do histórie neľudský režim, ktorý mnohým ublížil, mnohým zničil či dokonca zobral život. Podľa prezidenta je však 17. november však dôkazom, že ani štyri desaťročia útlaku a úpornej snahy nedokázali vymazať z našej spoločnosti túžbu po slobode, rešpekt k sebe samému i k druhým ľuďom," tvrdí hlava štátu.

Spomenul aj ľudí, ktorí vyšli v piatok (16.11.) na námestia. "Nahlas a veľmi jasne ukázali všetkým tým, ktorí 17. november 1989 nepochopili alebo si ho nevšimli, kto je v slobodnej a demokratickej spoločnosti pánom. Opäť pripomenuli, že rešpekt k slobode prejavu, právu protestovať, vyjadrovať názor na smerovanie našej krajiny má patriť k základnej výbave každého jedného politika, ústavného činiteľa, predstaviteľa verejnej moci. A že po 29 rokoch od pádu komunistického režimu je už najvyšší čas, aby to došlo úplne všetkým," dodal Kiska.