Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KISKA: Najväčšia bezpečnostná hrozba pre SR je zlo, ktoré u nás rastie

Prezident SR Andrej Kiska navštívi Klub seniorov pri Židovskej náboženskej obci v Bratislave pri príležitosti Pamätného dňa obetí holokaustu a rasového násilia. Bratislava, 6. septembra 2017. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

O tomto zle prezident otvorene hovoril aj v spojení s Marianom Kotlebom a jeho stranou ĽS NS.

Bratislava 6. septembra (TASR) – Najväčšie súčasné bezpečnostné riziko pre Slovensko sa skrýva v zle, ktoré je v tejto krajine prítomné a ktorému nepochopenie ľudí pomáha rásť. Pri dnešnej návšteve Klubu seniorov pri Židovskej náboženskej obci v Bratislave to uviedol prezident SR Andrej Kiska.



O tomto zle Kiska aj dnes otvorene hovoril v spojení s Marianom Kotlebom a jeho stranou ĽS NS. Zdôraznil, že je dôležité poukazovať na to, čo toto zlo a jeho nárast môže znamenať, k čomu môže viesť. "Je to úloha pre nás všetkých, aby sme upozornili na to, čo sa za Kotlebom naozaj skrýva, aby sme hovorili o tom, aká je to zvrátenosť, ak niekto nenávidí druhých len na základe inej viery, rasy či farby pleti," uviedol Kiska.

Táto téma rezonuje podľa Kisku ešte výraznejšie s blížiacim sa pamätným Dňom obetí holokaustu a rasového násilia (9.9.). V tejto súvislosti Ocenil aj aktivity Klubu seniorov pri Židovskej náboženskej obci. Kiska pripomenul verejné vystupovanie viacerých z prítomných, účasť na diskusiách, v ktorých musia čeliť slovnej agresii prívržencov Mariana Kotlebu. "S odvahou nenechávate zabudnúť na to, čo sa stalo a pripomínate to, čo sa aj dnes môže stať, ak zlo necháme rásť a otvorene sa mu nepostavíme," povedal pred seniormi, ktorí prežili vojnové útrapy a prenasledovanie Židov počas vojnového Slovenského štátu, skrývali sa pred deportáciami do koncentračných táborov, pomáhali i partizánom v rámci Slovenského národného povstania.

Prezident pripomenul taktiež slová jedného z tých, ktorí prežili koncentračný tábor v Auschwitzi, že "nesmieme dovoliť, aby sa naša minulosť stala našou budúcnosťou". Kľúčovou v tejto oblasti je podľa neho správna komunikácia s mladými. "Je dôležité nájsť práve také komunikačné kanály, aby nemali pocit, že hovoríme iba o vzdialenej minulosti, ktorá sa ich netýka. Musíme zdôrazňovať, aké riziko Kotleba znamená pre Slovensko a jeho budúcnosť v Európe. Aby sme ich upozornili na to, Slovensko namiesto modernej otvorenej krajiny sa môže stať izolovaným ostrovom zla a nenávisti," zdôraznil.

Na stretnutí vystúpil aj gymnazista Marek zo Senice, ktorý prevádzkuje webový portál mladiprotifasizmu.sk. Upozornil na to, že pre jeho rovesníkov je často Kotleba príťažlivý preto, "lebo najhlasnejšie kričí to, čo sa im zdá ako najjednoduchšie riešenie", už sa však nezamýšľajú nad tým, či to zlepšenie skutočne prinesie. "Pre mladých je dôležité, aby mali pocit, že v tomto štáte platia zákony pre každého a korupcia je potrestaná na akejkoľvek úrovni a aby sa naozaj riešili problémy a neviedli sa o nich iba prázdne frázy," uviedol gymnazista.

Kiska súhlasí s tým, že zmena postoja mladej generácie sa neudeje bez zmeny optiky, akou mladí vidia politikov. "Dnes je ich voľba Kotlebu aktom vzdoru, nesúhlasu s politikmi, ktorí neberú svoje poslanie ako službu občanovi a nástroj na to, aby sa krajina pohla dopredu, ale ako nástroj na zabezpečenie moci a vlastných výhod," upozornil prezident.

Slovensko si 9. septembra pripomína ako pamätný Deň obetí holokaustu a obetí rasového násilia. Vláda Slovenského štátu v tento deň pred 73 rokmi vydala Nariadenie o právnom postavení Židov, známe ako Židovský kódex. Išlo o súhrnné spracovanie právnych predpisov o spoločenskej a hospodárskej degradácii židovského obyvateľstva. Tvorilo ho spolu 270 paragrafov. Toto rozsiahle nariadenie zásadne obmedzovalo občianske, náboženské a základné ľudské práva Židov. Židovský kódex patril medzi najtvrdšie protižidovské právne opatrenia v Európe.