Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

PREZIDENT: Odchod každej sestry do zahraničia je pre Slovensko stratou

Prezident SR Andrej Kiska (vľavo) prijal zástupcov Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek 9. februára 2016 v Bratislave. Na snímke druhá sprava prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová a druhá zľava predsedníčka OZ SaPA Monika Kavecká Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenské zdravotníctvo musí byť podľa hlavy štátu najvyššou prioritou pre budúcu vládu a parlament.

Bratislava 9. februára (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska by mal autoritou svojho úradu prispieť k riešeniu súčasnej situácie v zdravotníctve. Požiadali ho o to sesterská komora a odbory na dnešnom stretnutí v Prezidentskom paláci. Veria, že ako mediátor medzi sestrami a vládou bude úspešný. Kiska dnes priebeh protestu sestier ani situáciu v nemocniciach nekomentoval. Upozornil však, že každý odchod kvalitnej sestry do zahraničia je pre Slovensko stratou.

Šéfke sesterských odborov Monike Kaveckej sa nepáči, že nemocnice nechcú prijať späť všetky sestry, ktoré dali výpoveď. Tie sa na pondelkových rokovaniach (8.2.) vo fakultných nemocniciach v Prešove a Žiline dozvedeli, že zariadenia ich nepotrebujú všetky, keďže časť už nahradili novou pracovnou silou. Rovnaký odkaz prišiel aj z trnavskej nemocnice. Kavecká si netrúfa tvrdiť, že by sa týmto spôsobom chceli zbaviť neželaných ľudí.

"Nemienim dnes komentovať priebeh ani spôsob tohto protestu," povedal prezident Kiska. Nemyslí si, že by to v tejto situácii k čomukoľvek pomohlo. Dať výpoveď v práci s rizikom straty zamestnania a príjmu pre rodiny je podľa neho "mimoriadna forma protestu". Myslí si však, že ak systém príde čo i len o jednu kvalitnú sestru, bude to strata.



Predseda vlády SR Robert Fico dôrazne odmietol, že by jeho minulotýždňové vyjadrenia boli v rozpore so súčasným konaním riaditeľov nemocníc, ako to prezentujú odborárky. "Jasne uviedol, že sestry môžu individuálne rokovať o nových zmluvách podľa možností nemocníc. Trvá na tom, že nemôžu byť rozdiely v platových pomeroch sestier, ktoré zostali pri pacientoch alebo sa k nim vrátili, a tými, ktoré sa ešte nevrátili. Samozrejme, že nemocnice môžu prijať len toľko sestier, koľko je voľných pracovných pozícií," uviedla premiérova hovorkyňa Beatrice Szabóová.

Slovenské zdravotníctvo musí byť podľa hlavy štátu najvyššou prioritou pre budúcu vládu a parlament. "Zmena zdravotníctva bez podpory najvyšších politických predstaviteľov nepôjde," zdôraznil. V tejto veci bude Kiska robiť všetko, čo mu dovolí funkcia. "Pán prezident nás ubezpečil, že sa bude snažiť upokojiť situáciu," povedala po stretnutí s prezidentom Kavecká. Sestrám podľa jej slov vyjadril pochopenie.

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) v piatok (5.2.) požiadal sestry vo výpovedi, aby sa vrátili naspäť k pacientom. Ľudsky by to privítal. "Ak prídu naspäť, aj tie dni, ktoré nie sú v zamestnaní, by im boli preplatené. Jednoducho, ako keby sa nič nestalo. Budú pokračovať ďalej v práci," uviedol. Kavecká si myslí, že vedenia nemocníc jeho slová neakceptujú, keď si riaditelia nemocníc "plánujú vyberať hrozienka z koláča".

Šéfka odborov opäť poukázala na to, že mnohé z novoprijatých sestier neboli v systéme dlhé roky, a tak musia prejsť obnovením vedomostí. Skoro tri mesiace by teda nemali pracovať samostatne. "Proti novoprijatým sestrám nemáme nič, nechceme, aby boli vyhodené," informovala. Myslí si, že v nemocniciach by mali ostať. "Ak by riaditelia prijali ešte všetky sestry vo výpovedi, konečne by sa naplnili personálne normatívy," dodala.

Kavecká nevedela novinárom povedať, za akých podmienok sa do žilinskej nemocnice vráti asi 40 sestier, z ktorých už 33 dnes podpísalo zmluvy s vedením. S nemocnicou sa ešte nedohodlo 130 ľudí. V Prešove odišlo z nemocnice okolo 300 sestier, v Trnave takmer 60.