Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Prezident povýšil náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Vojteka

Peter Vojtek Foto: TASR/Michal Svítok

Náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR Marián Áč bol povýšený na generálporučíka a Boris Ďurkech na brigádneho generála.

Bratislava 7. mája (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič dnes povýšil náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka do vojenskej hodnosti generálporučík.

"Toto povýšenie na návrh vlády SR ste si vyslúžili svojou profesionalitou aj svojou prácou v armáde," uviedla hlava štátu. Okrem Vojteka bola vyššia vojenská hodnosť udelená aj ďalším dvom príslušníkom ozbrojených síl. Náčelník Vojenskej kancelárie prezidenta SR Marián Áč bol povýšený na generálporučíka a Boris Ďurkech na brigádneho generála.

Prezident pri tejto príležitosti pripomenul, že už v utorok (8.5.) si Slovensko pripomenie deň víťazstva nad fašizmom, keď vojaci zohrali významnú úlohu pri oslobodení krajiny. "Žijeme v dobe, keď sa čim ďalej viac vzďaľujeme od tohto víťazného dňa, čo nás tak trochu nesie k zabudnutiu toho, čo sa stalo, a tým aj zabúdame alebo možno až tak nevnímame potrebu investovania do obrany štátu a ochrany občana," poznamenal Gašparovič.

Aj preto Gašparovič povýšených nabádal vykonávať svoju prácu tak, aby bola slovenská armáda naďalej vysokohodnotená občanmi krajiny, ktorých chráni. "Svoju vojenskú službu nechápeme ako zamestnanie - chápeme ju ako svoje povolanie," reagoval Vojtek. Prisľúbil pritom, že on sám, ako aj ďalší dvaja povýšení vynaložia všetko svoje úsilie v prospech ozbrojených síl a ochrany Slovenska.


Tu bude player