Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Prezident SRK zobral na vedomie vznik nezávislej platformy rektorov

Na archívnej snímke prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil. Foto: TASR - Michal Svítok

Nezávislá platforma je alternatívou voči oficiálne prezentovanej línii väčšinovej časti Slovenskej rektorskej konferencie.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil zobral na vedomie iniciatívu deviatich rektorov univerzít a vysokých škôl, ktorá viedla k vzniku nezávislej Alternatívnej platformy slovenských rektoriek a rektorov. Pre TASR to potvrdila referentka pre komunikáciu s médiami SRK Ľubica Benková.

SRK tvrdí, že rešpektuje rôznorodosť názorov bez ohľadu na to, či ide o individuálne alebo skupinové názory. "Konferencia sa bude zaoberať všetkými podnetnými návrhmi, ktoré sa budú týkať rozvoja vysokého školstva na Slovensku a ktoré jej platforma predloží na prerokovanie," uviedla Benková. Zároveň tvrdí, že takáto možnosť tu vždy bola a diskusie rektorov na mnohé témy aj za účasti rôznych predstaviteľov vysokého školstva vrátane študentov sú na rokovaniach konferencie úplne bežné.

Na Slovensku vznikla v utorok 17. novembra Alternatívna platforma slovenských rektoriek a rektorov. Táto nezávislá platforma je alternatívou voči oficiálne prezentovanej línii väčšinovej časti Slovenskej rektorskej konferencie. V záujme obnovenia dôvery širokej verejnosti v slovenské vysoké školstvo sú členovia novej platformy otvorení diskusii a ponúkajú niekoľko konkrétnych téz. "Nechceme, aby naša iniciatíva bola vnímaná ako boj proti niekomu. Chceme, aby sa na báze tejto platformy slobodne a otvorene diskutovalo o veciach, o ktorých (až na svetlé výnimky) v súčasnosti reprezentácie vysokých škôl mlčia," tvrdia členovia novej platformy. 

Pod platformou je podpísaný rektor Univerzity Komenského Marek Števček, rektor Slovenskej technickej univerzity Miroslav Fikar, rektor Technickej univerzity v Košiciach Stanislav Kmeť, rektor Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Pavol Sovák, rektorka Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach Jana Mojžišová, rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave Bohunka Koklesová, rektor Paneurópskej vysokej školy v Bratislave Juraj Stern, rektor Hudobnej a umeleckej akadémie Jána Albrechta v Banskej Štiavnici Egon Krák a rektor Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií BISLA Samuel Abrahám.