Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Prezident v ohrození? V paláci bol v noci neznámy muž

Na snímke neznámy muž. Foto: TASR - KR PZ

K incidentu došlo o jednej v noci.

Bratislava 28. júna (TASR) – Polícia vyšetruje dnešný bezpečnostný incident v Prezidentskom paláci. Pátra po neznámom mužovi, ktorý v noci do paláca vnikol a strávil tam zhruba 20 minút.

Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave zverejnilo fotografiu muža, ktorého zachytili bezpečnostné kamery. Žiada širokú verejnosť, aby ho pomohla stotožniť. Obracia sa aj na možných svedkov incidentu, ktorí sa v čase od 23.00 h do 03.00 h nachádzali v blízkosti Prezidentského paláca, aby nahlásili relevantné informácie.

Občania ich môžu nahlásiť na bezplatnej policajnej linke 158 alebo na ktoromkoľvek policajnom oddelení.

V súčasnosti vyšetrovatelia z Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I vykonávajú všetky potrebné neodkladné a neopakovateľné úkony na mieste činu vrátane jeho ohliadky, informovala bratislavská krajská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová.

Kancelária prezidenta SR oznámila, že dnes v noci okolo jednej hodiny vnikol neznámy muž do Prezidentského paláca. Poplach, ktorý spustil bezpečnostný systém, bol vyhodnotený strážou paláca ako falošný. V čase incidentu nebola v paláci žiadna chránená osoba.

Neznámy muž preskočil sklenený plot zo zadnej strany paláca, dostal sa na zadné nádvorie a následne do budovy. Vstúpil do nej nezabezpečeným zamestnaneckým vchodom, vyšiel po schodoch na najvyššie poschodie, kde strávil približne 20 minút.

Ako informovala prezidentská kancelária, následne zišiel tou istou trasou na zadné nádvorie a dostal sa k bočnému vstupu do  paláca z Banskobystrickej ulice. Z vnútornej strany si ho otvoril a odišiel.

Ochranu paláca zabezpečuje nepretržite osobnou prítomnosťou Úrad pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, ktorý patrí pod Ministerstvo vnútra SR. V ranných hodinách prezreli priestory paláca pyrotechnici. Podľa poradcu prezidenta pre komunikáciu Romana Krpelana momentálne prebieha zabezpečovanie ďalších stôp. Neznámy muž v paláci podľa doterajšieho zistenia nič nepoškodil ani nič neodcudzil.